NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

12 Eylül 2007

İntihal tartışması üniversiteleri böldü (Hürriyet)

Türk fizikçilerin intihallerini dünyaya duyuran arXiv’in kurucusu Prof. Dr. Paul Ginsparg, suçlanan 14 ismi açıkladı. Listedeki isimler arasında 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Yılmaz da yer alıyor. Prof. Dr. Ginsparg, "Olay benim değil, ODTÜ’lü hocaların sayesinde anlaşıldı. Bu işin kahramanı onlar" dedi. Suçlanan fizikçiler ise ODTÜ’lülerin komplosuyla karşı karşıya olduklarını iddia etti.

ULUSLARARASI elektronik makale arşivi, arXiv’in ODTÜ’lü hocaların uyarısı üzerine başlattığı bir araştırmada, toplam 67 makalede intihal olduğu ortaya çıktı ve bu makaleler arşiv sisteminden kaldırıldı. ODTÜ, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Fizik Bölümlerinden intihal içeren makaleleri yollayan akademisyen ve doktora öğrencilerinin isimlerini arXiv’in kurucusu, Cornell Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Paul Ginsparg Hürriyet’e açıkladı.

ArXiv’den kaldırılan makalelerin ilki 2001 yılı sonlarına doğru siteye konmuş. Sonuncusu ise 2007 ortasında. Makalelerin 59’u 2005-6 yıllarında yazılmış. ArXiv’in kurucusu Prof. Paul Ginsparg, intihal olayında adı geçen 14 kişiden bazılarının diğerlerinin kurbanı olabileceğini belirtti: "Makalelerin çoğu birden fazla kişi tarafından yazılmış. Yazarlardan sadece biri intihal yapmış, diğerlerinin başını yakmış olabilir. Yine de diğer yazarların intihal olup olmadığını araştırması gerekiyordu. Buna dikkat etmek, öğrencilere öğretmek akademik kültürün parçasıdır."

O YAZI HİÇ HOŞUMA GİTMEDİ

Prof. Dr. Ginsparg, Nature dergisinde konuyu "Türk fizikçiler intihal suçlaması ile karşı karşıya" başlıklı haberle duyuran Geoff Brunfiel’i de eleştirdi. Prof. Ginsparg, haberin bütün Türk fizikçilerin intihal yaptığı izlenimini yarattığını söyledi ve şöyle devam etti: "Halbuki amacımız herkesi töhmet altında bırakmak değil, sadece küçük bir grubun intihal yaptığını ortaya koymaktı. Zaten olay benim çabamla değil, ODTÜ’lü profesörlerin sayesinde ortaya çıktı. Nature’daki haberde bu işin kahramanı olarak beni gösteriyorlar, ama esas kahraman ODTÜ’lü hocalardır. İntihali onların sayesinde aydınlattık."
>>>

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.