NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

14 Eylül 2007

Metin Münir - Nature'de vardık ama 'bulan' değil, 'çalan' olarak

Her yıl bazı kurumlar dünyanın en iyi üniversitelerinin listesini yayımlarlar. Hiç merak ettiniz mi, hangi kıstasların bu seçimde rol oynadığını?
En önemli kıstaslardan biri fakülte üyelerinin uluslararası kabul görmüş bilim dergilerinde yayımladıkları araştırmalar veya makalelerin toplamıdır.
Bu dergilerin en prestijlisi 1869'dan bu yana İngiltere yayımlanmakta olan haftalık Nature'dür (Doğa).
W. C. Röntgen'in 1896'da röntgenle ilgili buluşunun yayımlanmasından bu yana yapılan keşiflerin çoğu Nature'da yayımlandı. J. D. Watson ve F. H. C. Crick'in 1953'te DNA'nın yapısıyla ilgili keşfi, 1985'te atmosferdeki ozon tabakasında meydana gelen delikler ilk defa Nature'de açıklandı.
Nature ve onun en yakın rakibi olan Science (Bilim) dergisinde yayımlanmak bir bilim adamı için ün ve servet kapılarını açan çok büyük bir onurdur.

En büyük intihal skandalı
Geçen hafta yayımlanan Nature'de birkaç Türk üniversitesi ve birkaç Türk adı vardı. Fakat bunların dergide yer almasının nedeni herhangi bir buluş değildi. Bilim dünyasında bu güne kadar meydana gelmiş en büyük intihal skandalıyla ilgiliydi.
İntihal "bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine ait imiş gibi kullanmasıdır." Yani, çalmasıdır.
New York'taki Cornell Üniversitesi fizikçileri tarafından kurulmuş, bilimsel makale yayımlayan ArXiv adlı bir site var. ArXiv önce 14 Türk doktora öğrencisi, doçent ve profesöre ait orijinal araştırmadır diye yayımladığı 65 makalenin başka yazarlara ait makalelerden aşırı kopya olduklarını açıkladı.
Çalıntı yaptığı iddia edilen kişilerin hangi üniversiteye bağlı oldukları, isimleri, makaleleri ve hangi makalelerden çalıntı yaptıkları şu linkte okunabilir.

http://arxiv.org/new/withdrawals.aug.07.html


Suçlamaları reddettiler
Skandalda adı geçenlerden bazıları gazetelere verdikleri demeçlerde intihal suçlamasını reddetti. Fakat bunlar pek inandırıcı değil. ArXiv'de hem bu kişilerin yazdığı makaleleri hem de çalıntı yaptıkları makaleleri açıp karşılaştırmak mümkün.
Bence bundan daha büyük skandal, adı geçen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 18 Mart Üniversitesi (Çanakkale), Dicle Üniversitesi (Diyarbakır) ve Mersin Üniversitesi'nin (İçel) konu hakkında kamuoyuna, öğrencilerine ve akademisyenlerine hiçbir açıklamada bulunmamalarıdır.
Türk bilim dünyasını uluslararası arenada rezil eden bu 14 kişi hakkında ne yaptılar? Tekrarlanmaması için ne önlem alacaklar?
65 çalıntı ibareli makalenin çoğunun yazarı olan iki doktora öğrencisi ODTÜ'lüdür. ODTÜ rektörü Nature'e bir mektup yazıp açıklama yapma ihtiyacı hissetmiyor mu?
İngilizce bilenler öykünün tamamını ve konuyla ilgili birçok linki
http://www.eurekajournalwatch.org/index.php/Main_Page'de
Latest News sütununda bulabilirler.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.