NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

2 Mayıs 2010

Mustafa Helvacı - Ekşi Sözlük

Helvacı olayı elbet ki; fizikte bilimsel aşırma skandalı ve Serkan Anılır olayları ile parallellik göstermekle birlikte çok daha vahimdir. Nedeni de Helvacı'nın politik bağlantıları. Abdullah Gül danışmanlığı, Tübitak eş danışmanlığı derken, Avrupa Birliği yedinci çerçeve fonlarının incelendiği bilimsel panele gitmeye kadar bilimin merkezinde kendisi.
Benim tartışmak istediğim elbette ki yaptıklarının bilimselliği. anlaşılan diyanette, vakit hesaplama şubesi müdürlüğünde çalışırken, Diyanet Vakfı'ndan doktora bursu alıyor. Bunu da ayın yörüngesini hesaplamasına dayandırıyor. Buradaki sorun da, Helvacı'nın konusunun yörüngeler ile uzaktan yakından alakalı olmaması. Kendisi yıldız tayf gözlemleriyle uğraşmakta. Yani yıldızların ışınımı ile uğraşıyor.
Helvacı'nın bağlantıları bilimi vs üzerine yazılıp çizildi, asıl söyleyeceğim Bursalı'nın yazısına Helvacı bir tekzip göndermiş. İşin komik yanı tekzipin içindeki bilimsel hatalar.
Birinci iddia aslında hak verilebilir. Diyor ki zaten diyanet baştan biliyordu araştırmaya gittiğimi, yüksek harçları yatıramazdım. Belki doğru, ancak doktora öğrencileri için harç konusu pek sorun olmuyor bildiğim kadarıyla.
Ama ikinci iddiaya cevap evlere şenlik: araştırma sırasında Ay’ın parlaklık modellemesini yapabilmek için yörünge analizinin yetersiz kalacağı ve dünya atmosferinin parlaklık modellemesinin de yapılması ihtiyacının kaçınılmaz olduğunun anlaşılması üzerine, çalışma alanı daha da genişletilerek, model atmosfer geliştirme konusuna geçilmiştir. Bu amaçla, gaz ve tozdan oluşan bir atmosfere sahip oksijence zengin kabuğa sahip yıldızların atmosfer modellemesi (http://www.pa.uky.edu/~helvaci/ , Kentucky üniversitesi web sitesinde halen bilim insanlarının kullanımına ve ziyaretçilere açıktır), yapılmış ayın parlaklık modellemesine de imkan veren çok daha geniş kapsamlı bir konuda uzmanlık kazanmıştır.
Yani dünyadan ayın yörüngesini gözlemlemeyi geçip, parlaklığını gözlemlenmesi gerektiğine karar vermiş. Işık dünya'nın atmosferinden geçtiği için atmıosfer araştırmalarına girmiş bunun için de yıldız atmosferi çalışmış. Dünya atmosferi ile yıldız atmosferleri arasında isim dışında bir benzerlik yok. Çalıştığı yıldızlar 5000 kelvin (kelvin = santrigrat - 273) sıcaklığında ve ışınım yapıyor, bizim atmosfer emilim (absropsiyon) ayrıca da azotlu falan atmosfer çalışmamış. Yani tekziplerin bilimselliği görüldüğü gibi ölçülemiyor.
''tez araştırmaları tamamlanıp, Türkiye’ye dönülmesi sonrasında veri transferinde yaşanan sorunlara ilaveten, ay’ın parlaklık modellemesi yapılabilmesi çin gerekli olan ay’ın (hilalin) parlaklık gözlem değerleri ne yazık ki yönetsel güçlüklerden dolayı teleskop sisteminin alınmaması ve bu konuda vakit hesaplama şube müdürlüğü ile anlaşmazlığa düşülmesi nedeniyle, kuramsal (matematiksel) olarak geliştirilen “güneş sisteminin mekaniği ve ay’ın yörünge analizi” nin gözlemsel yanı eksik kalmış ve uygulamaya yönelik modelleme malesef gerçekleştirilememiştir.''
Yani hikaye şu, diyanete teleskop aldıracakmış hem de ne için, insanlık tarihinde hakkında en çok veri bulunan ayı gözlemlemek için. Ayrıca astronomik gözlem diyanetin işi mi, üniversite ile beraber çalışamıyor mu, mesela Tarlacı'nın o zamanki bölümü Ankara Ünv. Astronomi bölümü ile.
Daha ilginç konular var ancak tekzipin bir diğer korkunç kısmı da Helvacı'nın bilimsel başarıları: ''ayrıca, yrd. doç. dr. Mustafa Helvaci’nın, uluslararası saygın dergilerde yayımlanmış 8 adet bilimsel makalesi ve çok sayıda yurt içi konferans ve makalesi mevcuttur.''
Nasa'nın bütün astronomi ve fizik makalelerini kaydettiği ads'e bakıyoruz ve görüyoruz ki Helvacı'nın peer reviewed 5 tane makalesi var onlar da a&a dışında pek de tanınmış dergiler değil.
(feyerabend, 02.05.2010 13:52 ~ 14:09)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.