ABD’nde eğitim yapan ‘yabancı’ öğrencilerin ‘intihale’ teşebbüs ettiklerine ‘tanık’ oldum. Amerikalı öğrencilerin kültüründe ‘intihal’ sözcüğü yer almadığı gibi;algılamakta dahi zorlanıyorlardı.
Amerikalı öğrenciler ‘kopya çekmek,’ ‘sıra arkadaşının kağıdına bakmak’ vb. gibi ‘bilgi hırsızlığını’ bugüne kadar hiç tanımamışlar ve teşebbüs dahi etmemişlerdir.
Bir öğrencinin ‘intihal’ yaptığı tespit edildiği an kazandıkları ‘Master’ veya ‘Doktora’ dereceleri geri alınır; tezleri iptal edilir. Bu ‘hırsızlık sabıkası’ gibi ‘akademik siciline’ işlenir.
‘İntihal’ nedir? Hep birlikte irdeleyelim mi?
‘İntihal’ diğer bir ifade ile ‘fikir hırsızlığı’; en hafif deyimle ‘aşırma’ anlamı taşımaktadır. Başka birinin ‘yapıtını’ ya da ‘yazısını’ kendinin gibi gösterme alışkanlığıdır.
Başkasının bir konuda kaleme aldığı veya söylediği yapıtı o kişiye bir atıfta bulunmadan, kendi yapıtı olarak kamuoyuna deklare etmektir.
‘İntihal,’ ‘hırsızlık yapmak,’ ‘hortumculuktur.’Özellikle ‘akademik alanda,’ ‘edebiyatta’ (Roman/öykü) başkalarının emekleri üzerinden kolayca ‘haksız kazanç’ veya ‘sosyal prestij’ sağlamakla diğerlerine de cesaret veriyorlar.
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte ‘intihalin’ alanı da giderek yaygınlaşıyor. İnternetten ‘kopyala’ ve ‘yapıştır,’ ‘bir yapıttan bir bölümünün kopyalanması’ da gerçek ‘intihal’ örnekleridir. ‘İntihal’ bilinçli olarak veya olmadan; referans gösterilmeden alıntı yapılmasıdır.
Son yıllarda ülkemiz üzerinde ‘intihal’ ve ‘bilimsel sahtecilik’ bulutları dolaşıyor. Bazı önde gelen ‘edebiyatçılar,’ ‘akademisyenler’ ve hatta ‘öğrenciler ‘ dahi ‘toplumsal normları’ aşmışlardır.
Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi Orhan PAMUK da Hariciyeci, Yazar Fuad CARIM’ın ‘Kanuni Devrinde İstanbul’ adlı yapıtından ‘intihal’ yapmakla ‘şaibe altında’ kalmıştır.
2007 yılında ODTÜ, Dicle Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve ÇOMÜ’den 14 akademisyen ‘uluslararası bilimsel dergilerde’ yayımlanan 65 makalede ‘intihal’ yapmakla suçlanmaları Türkiye hakkında ‘soru işareti’ oluşturmuş; ‘akademik puanını’ düşürmüştür.
Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde, özellikle Almanya başta olmak üzere birçok ülkede ‘intihal’ yaşanmaktadır.
Romanya Başbakanı da dünyanın en ünlü ‘vahşi doğa ve hayvanlar’ dergisi Nature tarafından doktora tezinin bir bölümünde ‘intihal’ ile suçlanmıştır.
Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri’nde(ABD) ve İngiltere’de üniversitelerin ‘Etik Kurulları’ ‘intihal’ ile kurumsal anlamda mücadele ederken; Almanya ve AB Ülkelerinin genelinde on yıllardır ‘bilimde intihale hoşgörü gösterilmiş ve şaibeli durumlara da kayıtsız kalınmıştır.
2002 yılında ABD University of Virginia’da çeşitli fakültelerde ‘dönem ödevlerinde’ ‘intihal’ yaptıkları tespit edilen 45 öğrenci üniversiteden atılmış, mezun olan üç öğrencinin de “Lisans Diploması” iptal edilmiştir.
Ne yazık ki; ‘intihal’ ülkemizde sisteme yayılmış ve derinlere inmiştir.
‘Dürüst Milliyet Bloggerlara’ sesleniyorum:‘ Dürüst olmayanların’ kestirmeden bir yerlere varıp bunun yanlarına kar kalması mümkün değildir!
Çünkü Milliyet Blog Kullanım Koşulları’nda; Milliyet Blog Hizmeti, ‘başkalarının fikri ve telif haklarına tecavüz edecek şekilde kullanılamaz’ maddesi ile ‘İNTİHALE TEŞEBBÜS ÖNLENMİŞTİR.’
Nereye kadar?
Bizler de “Milliyet Blog” yazarları olarak “amatör” ve “yaratıcı” ruh yapısı ile “düşünce” ve “fikir” özgürlüğünü ”ÖZGÜN” yazılarına yansıtan “heterojen kültürün” ürünü “MİLLİYET BLOG AİLESİ’Nİ OLUŞTURDUK…
AİLE BİREYLERİ ‘İNTİHALE’ TEŞEBBÜS EDER Mİ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederiz.