NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

17 Eylül 2012

KUZEY KIBRIS’TA ÜNİVERSİTELERİMİZ NEDEN BU HALDE? : İNTİHAL VE SAHTECİLİĞE GÖZ YUMULUYOR!

Kuzey Kıbrıs’ın bir ‘üniversite adası’ olmasının sosyal ve ekonomik önemi ortadadır. Ancak bu yılki verilerin de gösterdiği gerçek, bu hedefe ulaşılamadığı ve üniversitelerin sürekli öğrenci kaybettiğidir. Üniversitelerin kaliteli eğitim verebilmesinin en önemli başlangıç noktası vasıflı ve kaliteli öğretim elemanlarına sahip olmasıdır. Üniversitelerde intihalci veya sahteci öğretim üyelerinin barındırılması, biz akademisyenlere ve genelde tüm üniversitelere zarar vermektedir. İntihal, bir kişinin başka birisinin yapıtını, fikirlerini veya yazılarını çalması ve kendininmiş gibi göstermesidir ve bilim dünyasında varolan en büyük suçtur. Ülkemizde uydurma diplomalar ve nereden ve hangi kriterlerle alındığı belli olmayan akademik payeler de sahteciliğin en önemli unsurlarıdır.
Toplumsal Cinsiyet ve Azınlıklar Enstitüsü olarak bizler konuya duyarlılığımızı önceki dönemlerde de ortaya koymuştuk. Üzülerek belirtmek isteriz ki, üniversiteler konuya gereken duyarlılığı hala göstermemektedirler.
Semra Galip Paşazade, ‘Profesör Doktor’ ünvanı ile 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi bünyesinde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans derslerine girmektedir. Geçen akademik dönemde yaşanan sahte diploma ve intihalcilik skandalının ardından UKÜ yönetiminin bu konuda hala duyarlılık göstermediği ve gereken önlemleri almadığı görülmektedir. Semra Galip Paşazade’nin hem akadamik hem gazete yazılarında intihal olduğunu saptamış bulunmaktayız. Bu ülkede akademinin hak ettiği yere gelebilmesi için bulgularımızı açıklıyor, ilgili akademik mercilerin tümünden konuya gereken titizliği göstermelerini talep ediyoruz.
İntihal vakalarını azaltmanın en etkili yolu, üniversitelerin işe aldıkları öğretim üyelerine paye verirken (Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör) veya alınmış payelerini kabul ederken, sıkı denetim içeren, kriterleri yüksek, şeffaf bir prosedür izlemeleridir. Bu bağlamda UKÜ’nün Semra Galip Paşazade’nin akademik özgeçmişini, doktora tezini, noter onaylı diplomasını, kendisine ‘profesör’ payesini veren akademik kurumun adını ve bu payenin alınmasını sağlayan yayınlarını kamuoyu ile paylaşacağını umuyoruz. UKÜ’nün Semra Galip Paşazade’nin yukarıda dile getirdiğimiz akademik belegelerini paylaşması, söz konusu kişinin intihallerinden sorumlu olmamak için gereken her türlü adımı atmış olduğunun işareti olacaktır.
İntihal ve sahtecilik sadece UKÜ’ye özgü sorunlar değildir. Üniversitelerin gerekli inisiyatifi almamaları durumunda benzer vakaları YÖDAK, YÖK ve basın yoluyla ihbar etmeye devam edeceğiz.
Kuzey Kıbrıs’taki tüm akademik kurumların intihalcilik ve sahtecilik sorunlarından arındırılmasında YÖDAK’ın önemli bir rolü olmalıdır. YÖDAK’ı bu konularda yerleşmiş kriterleri ve uygulamaları olan YÖK ile işbirliği içinde hareket ederek, üniversitelerin yeniden yapılandırılmasında aktif görev almaya çağırırız.
Örnek intihaller:
- Paşazade’nin Turkish Policy Quarterly dergisinin 2002 yılında Cilt 3 Sayı 1 özel bölümünde (special section) yer alan Globalization: The Multiple Modernity Consequence isimli makalesinde, aşağıdaki kaynaklardan hiçbir atıf yapılmaksızın çalıntı yapılmıştır.
- Paşazade’nin makalesinin ‘Fundamentalism’ bölümünde Sosyolojinin duayenlerinden, sosyal inşaacılığın teorisyenlerinden Anthony Giddens’ın Sociology ders kitabından (textbook) atıfsız çalıntı yapılmıştır.
- Paşazade’nin makalesinin ‘Conclusion: The Need for Global Understanding’ bölümünde Scott Lash ve Mike Featherstone’un Spaces of Culture: City, Nation World isimli kitabından atıfsız çalıntı yapılmıştır.
- Paşazade’nin makalesinin ‘Multiple Modernities: A Consequence of Colonization’ bölümünde , ISA’de başkanlık yapmış olan Tharaileth Koshy Oommen’ın Recognizing Multiple Modernities: A Prelude to Understanding Globalization makalesinden atıfsız çalıntı yapılmıştır.
- Paşazade’nin makalesinin ‘Multiple Modernities: A Consequence of Colonization’ bölümünde , Charles Taylor ve Benjamin Lee’nin Multiple Modernities Project: Modernity and Difference makalesinden atıfsız çalıntı yapılmıştır.
- Paşazade’nin 12 Haziran 2011’de Kıbrıs Gazetesi’nde yayınlanan Demokrasi Bir Retorik Mi yazısında 1 Kasım 2010 tarihinde HaberTurk’de yayınlanan Fransız Sosyolog Alain Touraine ile yapılan Avrupa’yı Türkiye Kurtaracak başlıklı röportajdan atıfsız çalıntı yapılmıştır.

Saygılarımızla,
Toplumsal Cinsiyet ve Azınlıklar Enstitüsü üyeleri
Dr. Ömür Yılmaz ve Dr. Umut Özkaleli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.