NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

24 Şubat 2011

YORUM: Alman siyasetinin yüz karası

Savunma Bakanı Karl Theodor zu Guttenberg’in hala görevde kalması, Almanya’daki siyasi kültür açısından bir yüz karası. Yalan söylediği ve akademik unvanını hile ile elde ettiği kanıtlanan bir bakan görevinde kalamaz. Bu, demokratik hukuk devletine yakışan bir tutum değildir. Sorumsuzca Bild gazetesi tarafından küstahça desteklenen bu yüz karası, Alman parlamentosunu da bütün bir gün boyunca bir bakanın doktora teziyle uğraşmak zorunda bırakmıştır.

Karl Theodor zu Guttenberg’in yalan söylediği sabittir. Ancak o, kendinden emin ve vicdanen rahat bir şekilde, yedi yıllık bir çaba sonucu doktora tezinin bizzat kendisi tarafından hazırlandığını ileri sürmektedir. Kopya çektiği iddialarını ise ’saçmalık’ olarak değerlendirip geri çeviriyor.

İlk aşamada Bakan’ın doktora teziyle ilgili belgeleri tartışmak yerine daha çok Bakan’ın çalışmaları ve özgeçmişinde sahtekarlık yaparak kamuoyunu yanıltması gündeme geldiğinde, zu Guttenberg geri adım atmaya karar vermişti. Alman Bakan, ’doktor’ unvanından vazgeçtiğini açıkladı. Peki bu, diplomalı bir hukukçu için dikkat çekici bir davranış biçimi değil mi?

Akademik bir unvan, kolayca iade edilemez. Bu tür bir davranış, iddialarla ilgili inceleme başlatılmasının önüne de geçemez. Ancak zu Guttenberg’in amacı buydu. Bu işten sıyrılmak için ’doktor’ unvanından üzülerek vazgeçtiğini söylerken bu hamlesiyle, kendisine yönelen saldırıları durdurmak ve aynı zamanda kendini ‚saf bir günahkar’ olarak sunmak istiyordu.

Ancak Bakan'ın bu hamlesi başarıya ulaşmadı. Doktorasını hazırladığı üniversite söz konusu tezi inceledi ve zu Guttenberg'in akademik unvanının kaldırılmasına karar verdi. Profesörler, kasıtlı yanıltma iddialarına ilişkin ise yorum yapmak istemedi. Zira yaptıkları inceleme sonucu yeterli sonuca ulaştılar. Bakan, maskesi düşen bir intihalci, yalancı ve üstelik bir sahtekardı.

İster cazibeli ister siyaseten yetenekli olsun, farketmez, zu Guttenberg artık görevinde kalamaz. Burada söz konusu olan bayağılık, affedilir şekilde üstünkörü iş yapmak ya da dipnotları unutmak değil. Söz konusu olan, bilinçli bir şekilde kandırmak, yalan söylemek, yasalara aykırı davranmak ve güvenirliğini kaybetmiş olmaktır.

Alman bilimciliğinin şanı da yara almıştır. Ailesinin milyonluk servetine yaslanmadan çabalayıp yıllarca çalışarak doktora tezi yazan herkesin itibarı da söz konusudur. Ayrıca Alman üniversitelerindeki neoliberal reformların yol açtığı insanlık dışı koşullarda kıt kanaat geçinen ve bilimsel kariyerleri için çoğunun yokluk ve ekonomik sıkıntı çektiği genç akademisyenlerin onuru söz konusudur.

İtibarını korumak için kuşkusuz yetenekli, genç bir politikacının bu noktaya gelmesi üzücüdür. Ancak Karl Theodor zu Guttenberg görevinde kaldığı sürece Almanya’daki siyaset kültürüne zarar verecektir."

© Deutsche Welle Türkçe
Bettina Marx, Çeviri: Hülya Köylü
Editör: Ahmet Günaltay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.