NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

20 Aralık 2014

Dr. Tansu Küçüköncü (*) - Bilimadamı nedir, ne değildir?

Bilimadamı, bilimkadını, biliminsanı, bilimci, özellikle yazının icadından beri 4.000 yılı aşkın süredir, “doğanın işleyişi”nin keşfedilmesine katkıda bulunandır.
Yalan söylememesi, doğruyu – gerçeği söylemesi, güvenilmesi beklenendir, bilimadamı.
Bilime dair bilmesi beklenenler ya da bildiğini iddia ettikleri hakkında yalan söylediği, doğruyu – gerçekği söylemediği anda güvenilirliğini yitirendir ve bilimadamlığı sona erendir, bilimadamı.
Sahtekarın, dolandırıcının, hırsızın zıt anlamlısıdır, bilimadamı.
Çok zor olunandır, bir yalanla, bir hileyle, bir sahtekarlıkla kendini bitirendir, bilimadamı.
Kendini bitirdiği anda özür dilemesi – kovulmayı beklemeden çekip gitmesi, bilimle ilgili işlere el sürdürülmemesi – ortamlarda bulundurulmaması gerekendir, bilimadamı.
300 yılı aşkın süre önce rönesansta öldürülme riskine aldırmayıp dik durararak “doğanın işleyişi”ne dair ulaştığı bilgileri söyleyerek, paylaşarak kilise engelini aşandır, bilimadamı.
Çalıştığı konulardaki bilgilerini gizlememesi, yalan bilime karşı galip kılınmaya çalışıldığında susmaması, 3-maymunu oynamaması, korkmaması – ne pahasına olursa olsun boyun eğmemesi – dik durması – cesur olması beklenendir ve bunu yapmadığında güvenilirliğini yitirerendir ve bilimadamlığı sona erendir, bilimadamı.
Söyledikleri “sorgulanamaz – eleştirilemez – yanılmaz – değişmez – kesin kutsal doğru” olmayandır, bilimadamı.
Uzaydan gelme değildir, dünyalıdır, homo sapiens türündendir, bilimadamı. Çalışmalarını tekrar tekrar kontrol etmesi ve hata yapmaması beklense de, dikkatsizlikle hata yapabilendir, bilimadamı. Hatası ortaya çıkınca düzeltmesi ve özür dilemesi, hatasını kimseye zarar vermeden başkalarından önce kendi farketmesi beklenendir, bilimadamı.
Siyasetin keyfine uymaya zorlandığında boyun eğdiğinde kendini bitirendir, bilimadamı.
Ömür boyu zaman – emek – masraf ile çoğu zaman ancak bir arpa boyu yol alabilendir, bilimadamı.
Akla uygun – kabul edilebilir yol – yordam izlemesi, çalışmalarının ispatlanabilmesi – yanlışlanabilmesi, tekrarlanabilmesi beklenendir, bilimadamı.
Bilimin – bilimsel yöntemin – bilimsel düşünmenin ne olduğunu bilmesi beklenendir, bilimadamı.
İçinde yer aldığı ve katkıda bulunmaya çalıştığı bilim kulvarını – disiplinini çok iyi bilmesi beklenendir, bilimadamı.
Koşulsuz itaat edilmesi değil, şüphe elden bırakılmadan yolundan gidilmesi beklenendir, bilimadamı. Bilgisi yetmediği yerde kendini geliştirilmesi beklenendir, bilimadamı.
Dünyanın ortak mirası olan, büyük ölçüde tüm dünya ile paylaşılan, tüm dünyanın katkısına açık olan, doğanın işleyişine dair bilgilere katkıda bulunandır, bilimadamı.
Doğanın işleyişine dair bilgilere herkes katkıda bulunabilse de, bu katkıyı daha önce başkalarının zaten yapıp yapmadığını bilmesi – söylemesi, onu anması beklenendir, bilimadamı.
Bilgisine değer verilmesi gerekendir, bilimadamı.
Doğanın işleyişine dair bilgilere herkes katkıda bulunabilse de, üniversite öğretiminin, lisansüstü öğretimin, özellikle doktora öğretiminin bilgi birikimini arttırarak, bakış açısını – ufku genişleterek bunu kolaylaştırması beklenir.
Düzgün çalışmaları, dünyaca meşhur eden, bir tek hileli çalışması, sonunu getiren ve dünyaya madara edendir, bilimadamı.
Şeffaf olması, diplomaları – özellikle doktora diploması – tezleri – özellikle doktora tezi – çalışmaları – kitapları – makaleleri gizlenmemesi – tüm dünyanın gözü önünde olması beklenendir, bilimadamı. Diplomalarını – tezlerini – kitaplarını – makalelerini gizleyenin olması imkansız olandır, bilimadamı !
Ülkemizde akademik tez arşivinin yarıdan çoğunun, 150.000'den fazla tezin, gizlendiğini – sansürlendiğini – erişimin engellendiği, binlerce akademik tezin hiçbir şekilde izine bile ulaşılamadığını, diplomaların halinin ise çok daha beter olduğunu hatırlatalım. Kitap ve özellikle makalelerden ise bahsetmeye bile gerek yok.
Toplumun dünyanın gerisinde kalmamasını, ileri gitmesini sağlaması beklenendir, bilimadamı.
Düzgün çalışması için toplumun sahip çıkması, hile yaptığında yakasına toplumun yapışması beklenendir, bilimadamı.
Düzgün çalışmadığında toplumda hiçbir çivinin tutmayacağı, toplumda hiçbir çivi tutmamışsa nedenidir, bilimadamı.
Bilim dışı ile yanyana geldiğinde bilgisinin farkını göstermesi, kolayca ayırt edilmesi, ve böylece tercih edilmesi beklenendir, bilimadamı.
İnsanın doğada varlığını sürdürebilmesini, neslini devam ettirebilmesini sağlayandır, bilimadamı.
Teknolog, teknoloji adamı, teknoloji kadını, teknoloji insanı, bilimi gündelik yaşama uyarlayandır. Bilimadamı, teknolog olabilir, fakat çoğu teknolog, bilimadamı değildir.
Akademisyen, üniversitenin ilgi alanına giren konularda çalışmalar yapandır.
Bilimadamı, akademisyen olabilir, fakat çoğu akademisyen, bilimadamı değildir.
Üniversite öğretmeni, üniversite öğretim elemanı, üniversitede bilgilerini öğrencilere aktarandır.
Bilimadamı, üniversite öğretmeni olabilir, fakat çoğu üniversite öğretmeni, bilimadamı değildir.
Profesör – doçent – yardımcı doçent – vb, ülkemizde “DOKUNULMAZ” – “ne halt ederse etsin DOKUNULMAZ” akademik bürokrasinin saltanat ünvanlarıdır, özellikle de doçent ve profesör ; kapıkullarına ulufe gibi ölçüsüz dağıtılır; 1 gece önce lise mezunu olanların bile ertesi güne profesör olarak uyandığı olur.
Bilimadamı, profesör – doçent – yardımcı doçent – vb olabilir, fakat ülkemizde çoğu profesör – doçent – yardımcı doçent – vb, bilimadamı değildir; üstelik, bilimin – bilimsel yöntemin – bilimsel düşünmenin ne olduğundan habersizdir ve bunlar, düşman belledikleri bilim ve bilimadamı için en tehlikeli gruptur; çevrelerinde bilimadamı barındırmazlar, nefes almasına izin vermezler, ayağını kaydırırlar, kuyusunu kazarlar, boğazlarlar, parçalarlar.
Refah seviyesi yüksek ülkelerle refahtan habersiz ülkeler arasındaki farktır, bilimadamının bilgisine verilen değer.
Var yok satılarak can pahasına ulaşılmaya çalışılan göç alan ülkelerle, can hıraş kaçılan göç veren ülkeler arasındaki farktır, bilimadamının bilgisine verilen değer.
Gelişmiş ülkelerle geri kalmış ülkeler arasındaki kapanması artık mümkün olmayan farktır, bilimadamının bilgisine verilen değer.
Akademik sahtekarlığın gelenekleştiği – kurumsallaştığı – ülke poltikası haline geldiği toplumlarda, yetişebilmesi – nefes alabilmesi – var olabilmesi mümkün olmayandır, bilimadamı.
Bilimadamının yetişemediği – var olmadığı yerde, yetişebilmesi – var olabilmesi imkansız olandır, teknolog.
Bilgisine değer vermeyen toplumların “GELECEKSİZLİK”ten başka şansı olmayandır, bilimadamı !
(*) Dr Tansu KÜÇÜKÖNCÜ : 2001 başından beri “elverişli eko sisteme yerleşen bakteri kolonisi benzeri hızla çoğalan zehirli sarmaşık gibi ülkemiz üniversitelerini kuşatarak boğan, çürüten, kokutan, ve çökerten” “akademik sahtekarlık gelenekçileri”ne karşı insan hakları mücadelesi vermektedir.

1 yorum:

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.