NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

8 Haziran 2010

Orhan Bursalı - Sahte tezi bile çalıntı çıktı (Cumhuriyet)

Helvacı’nın, Diyanet’e sunduğu “tez”indeki bilgilerden önemli bir bölümünün, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü’nde 1992 yılında yapılan ve yayımlanan, Melek Hamzaoğlu ve Esat Hamzaoğlu isimli öğretim üyelerinin araştırmalarında önemli ölçülerde bulunduğu görüldü. Helvacı, bu makaledeki yazı ve şekilleri kullanarak bir doktoraüretmiş! Orhan Bursalı
Astronomi bilim dünyası, Yard. Doç. Dr. Mustafa Helvacı’nın şimdi de Diyanet’e sunduğu sahte doktora tezinin çalıntı olduğu bilgileriyle çalkalanıyor! Abdullah Gül’ün özel kalem müdürlüğünü yapan, TÜBİTAK’ta da görevli Mustafa Helvacı, 4 yıl boyunca Diyanet’ten 53 bin 200 dolar burs parası almıştı. Diyanet tarafından Güneş Sisteminin Mekaniği ve Ayın Yörünge Analizikonusunda doktora yapmak üzere ABD’ye gönderilen Helvacı, 2001’de Türkiye’ye döndükten sonra, Diyanet 2003 yılı Mart ayında bir yazıyla, ver bakalım şu doktorandan bir kopya”, deyince, Helvacı 39 sayfa kadar bir belgeyi doktora diye göndermişti.
Helvacı 1 Nisan 2003 tarihli ve 340 sayı ile kayda geçen Diyanet’e yazısında şöyle demektedir: Güneş Sisteminin Mekaniği ve Ayın Yörünge Analizi konulu söz konusu doktora çalışmasının bir kopyası ilişikte sunulmuştur. Fakülte onaylı kopyası Türkçe imla kurallarına göre düzeltildikten sonra Haziran 2003 tarihine kadar müdürlüğünüze takdim edilecektir.” 
Diyanet’e sunduğu doktoratezinin Teşekkür ve Önsözünde de şöyle yazar:Çalışma sırasında hazırlanan çok sayıda şekil ve grafiğin kayıtlı olduğu bilgisayar diskleri, seyahat sırasında aşırı manyetik ortama maruz kaldığından bozulmaya uğramış olmasından dolayı, tezin Türkçeleştirilmesi esnasında güçlükler yaşanmıştır!Bu doktoranın başlangıcında da şu cümle bulunuyor: ..Ekte sunulan çalışmanın orijinal bir çalışma olması nedeniyle bütün hakları mahfuzdur. İzinsiz kopya yapılamaz ve yayınlanamaz.!
Ancak, bu doktora astronomi dünyasında (ileti-bounces@list.ankara.edu.tr) elden ele dolaşmaya başlayınca bu uyduruk doktoranın içindeki bilgilerin pek çoğunun da aslında çalıntı olduğu ortaya çıktı!
Helvacı’nın Diyanet’e sunduğu tez”indeki bilgilerden önemli bir bölümünün, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü’nde 1992 yılında yapılan ve yayımlanan, Melek Hamzaoğlu ve Esat Hamzaoğlu isimli öğretim üyelerinin araştırmalarında önemli ölçülerde bulunduğu görüldü. Helvacı, bu makaledeki yazı ve şekilleri kullanarak bir doktoraüretmiş! Bu sayfalarda, Helvacı’nın doktorasıyla Hamzaoğluların makalelerinin karşılaştırmalı olarak bazı sayfalarını sunuyoruz!
Hamzaoğluların makalesi 1993 yılında Earth, Moon and Planets dergisinin 60. sayısında ve 233-250. sayfalarında yayımlanmış. Ancak burada bir noktayı belirtmekte yarar var: Helvacı Diyanet’e birkaç farklı doktora tezisunmuş. Bu konuda görüş aldığımız bir bilim insanı diyor ki: Diyanetten alınan tezlerden birinde, Hamzaoğlulara hiçbir gönderme yokken, ikinci bir tezde ise (M. Hamzaoğlu, Şekil 5.1 ve M. Hamzaoğlu, Şekil 5.2) şeklinde kaynak göstermiş. Ancak bu kurala uygun bir kaynak gösterme değil. Makalenin yayımlandığı dergi, tarih belli değil. Tezin sonunda da zaten kaynakça yok. Böyle bir bilimsel tez olamaz.
Helvacı, Diyanet’e sunduğu tezinin sonunda kullandığı bir çizelgeyi de başka bir kaynaktan, kendi malıymış gibi almış. Bu çizelgenin aşırıldığı adres şöyle:
www.saao.ac.za/public-info/sun-moon-stars/moon-index/lunar-crescent-visibility/crescent-visibility-observations-1859-2000/
Burası South African Astronomical Observatory’nin (Güney Afrika Astronomi Gözlemevi) web sayfası.
Helvacı’nın Diyanet’e sunduğu ve bizim daha önce Cumhuriyet’te sözünü ettiğimiz doktora tezibirçok internet sitesinde yayımlandı. Hatta Diyanet İşleri’ne başvurularak Bilgi Edinme Yasası gereğince Helvacı’nın teslim ettiği doktoranın bir kopyası elde edilip (ileti-bounces@list.ankara.-edu.tr) ortamında gökbilimcilere ulaştırıldı.
Sahte doktora ortalığa dökülünce, bu kez Helvacı, bu tezin bir doktora çalışması olmadığını ileri sürmeye başladı. Helvacı, Diyanet İşleri Başkanlığına ‘sahte bir doktora tezi değil’, doktora tez çalışmasının içindeki ve tezin bir kısmı olan ‘Ayın Parlaklık Modellemesi’ konusunda geliştirilen matematiksel modelin bir kısmının orijinal nüshası verilmiştir demeye başladı.
Oysa, Helvacı’nın teslim ettiği eser”in kapağında doktora teziyazmaktadır. Üstelik, Diyanet, istek üzerine bir kopyasını verirken yazdığı üst yazıda Doktora tezi ilişikte sunulmaktadırdemektedir (Belge). 


Ayrıca tezin orijinallikle ilgili olmadığı ve çalıntı olduğu görülmektedir... Bilimsel etik kurallara uyulmadan aşırma yapılan iki makale ve kurumun adresleri şöyledir:
3.http://www.saao.ac.za/public-info/sun-moon-stars/moon-index/lunar-crescent-visibility/crescent-visibility-observations-1859-2000/Özetle;38 sayfalık sahte doktora tezinin 12 sayfa tutan eki tümüyle kaynak gösterilmeden aşırma. Geriye kalan 26 sayfalık kısımdaki denklemlerin neredeyse tümü Hamzaoğlu’nun makalesinden alınma ve aşırma. Ve önemli şekillerin tümü Schaefer ve Hamzaoğlu’ndan çalıntı. Bu sayfada, Helvacı’nın büyük eseriile ana kaynaklardaki bilgilerin bazı sayfalarını karşılaştırmalı olarak veriyoruz. Çizelgeler tümüyle (12 sayfa) South African Astronomical Observatory’nin web sayfasından aynen kopyalanmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.