NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

27 Nisan 2010

Orhan Bursalı - Paris’e Zero G Uçuşu (Cumhuriyet)

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü İsrafil Kurtcephe, bu yılın ocak ayında çok iddialı bir çıkış yaptı, Akdeniz Üniversitesi’nde Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü kurmak için çalışmalara başladıklarını, başına da “doktorasını NASA’da yapan ve bir süre önce kadroları arasına kattığı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı’yı getirdiğini” açıkladı. Açıklama Anadolu Ajansı’na yapıldı, pek çok gazetede, bu arada www.antalyadabugun.com, 20.01.2010) internet sitesinde yer aldı.
Milli Gazete’nin 18 Haziran 2009 tarihli sayısında ise Kurtcephe şöyle diyordu: “NASA’da uzaybilimci olarak görev yapan nükleer fizikçi Prof. Dr. Mustafa Helvacı’yı aramıza kattık.. Akdeniz Üniversitesi tarihinde ilk kez nükleer fizik alanında bölüm açıldı. Nükleer araştırmalara başladık. Burada uydu yapacağız.”
Uydu yapan bir nükleer fizik bölümü bugüne kadar görülmedi! Ayrıca bildiğimiz kadar, üniversitede zaten 1992’den beri böyle bir bölüm var!
Anlaşılan hiçbir ilgisi olmadığı konuları karıştırdı Rektör Bey fizik-astrofizikle nükleer fiziği karıştırdı, Helvacı’yı hem profesör yaptı hem de nükleer fizikçi!
Diyelim ki bir sürçülisan var, Rektör Bey daha sonraki demeçlerinde bu sürçülisanı düzeltiyor... Ama Helvacı’nın NASA bilim insanı olduğu iddiasını yineliyor..
Bu bilgiyi nereden aldı bilmiyoruz, ama Helvacı’nın NASA’da çalıştığına ve bu kurumla bir ilişkisinin olduğuna ilişkin hiçbir bilgiye bir yerde rastlamadık! Gazetelerde “Hayır NASA ile ilişkim yoktur” diye bir düzeltme de göremedik!
***
Rektör Bey’in uzay bilimleri ve teknolojileri bölümü kurmaktaki gerekçesi: “Bu çağda da uzayda olmayan hiçbir devletin büyük güç olamayacağı fikrini taşıyorum.”
Her üniversitenin büyük hedefleri olmasını destekleyen bir insanım. Akdeniz Üniversitesi böyle bir hedef koyduysa, şüphesiz ki öncelikle Rektörün elini sıkmak gerekir!
Ama bir kimse uçuk hedeflere kilitlenirse, bol keseden atıyordur; amaç, böyle üstten atmalarla yine devletten, DPT’den vb. işe yaramaz yeni binalar için harcanacak ve çarçur edilecek büyük paralar koparmak olabilir! Üstelik Helvacı ile böyle bir işe kalkışacaksa, Rektöre birileri dur demeli!
Neden böyle diyorum, bakın: “Kurulacak bölümün ilk hedefi uzaya uydu göndermek.. Ama biz bununla yetinmeyeceğiz, AÜ’de yapılacak Türk mekiğiyle uzaya ulaşmak, bilimsel araştırmaları orada yürütmek... Bu amaçla, AÜ’ye davet edilmesi kararlaştırılan 9 öğretim üyesinden Mustafa Helvacı, bu teklifi kabul ederek Antalya’da çalışmalarına başladı..”
Ben doğrusu böyle bir hedeften korkuya kapıldım!
Neredeyse Antalya’da bir NASA kuracaklar!
Ama böyle hedeflerin arkasında, öyle anlaşılıyor ki, Helvacı var!
Kurtcephe, biliyorsunuz, ikinci sıradayken Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atandı!
Eh, Gül’ün bir zamanlar özel kalem müdürü Helvacı’nın da “büyük düşüncelerle” Akdeniz Üniversitesi’ne gelmesi normal!
***
Helvacı bu arada sık sık basında boy gösterdi: “Uzaya çıkmadan, Antalya’dan Paris’e yerçekimsiz ‘Zero G’ uçuşu yapmayı planladık, ayrıca Amerika’dan bir astronot getirteceğiz” (Sabah, 6 Mart 2009)
Ne diyelim, hayırlısı olsun... Bu Zero uçuşunun bize ne kazandıracağını, ne olduğunu, kaça çıkacağını, Türksat’ın hangi amaç ve kârlılıkla işin içine gireceğini doğrusu bilmiyoruz...
Rektör Kurtcephe diyor ki: “Burada bir bilim yıldızı doğuyor, bu yıldızı hep beraber parlatmamız gerekiyor...”
Hadi hayırlısı!
Ama bu yıldızı parlatmadan önce, Helvacı’ya “Yahu şu Kentucky’de yaptığın doktoranın bir nüshasını verir misin” diye sorsa, diyoruz...
Sonra orada bir sahneye konan bir komedi mi yoksa gerçek mi, görelim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.