NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

12 Şubat 2010

Prof. Dr. Altan Onat - Bilimsel yayınlarımızdaki ciddi duraklamanın nedeni (CBT)

Cumhuriyet Bilim Teknik 12.02.2010
Prof.Dr. Altan Onat alt_onat@yahoo.com.tr
Ülkemizin uluslararası bilimsel yayınlarda 5 yıldır endişe verici bir duraklamanın içine girdiğini ve dünyadaki binde 13.7’lik payımızın az da olsa binde 13.6’ya gerilediğine ilişkin CBT’deki tahlilime, sayın Bahattin Baysal görüş bildiriyor. Buna neden olarak, bilim politikası ve uygulamasındaki ciddi kusurların göz önüne serildiği fikrine itibar etmeyerek, iki sebep ileri sürüyor: 1) Türk fizikçilerinin 2007 yılındaki aşırma töhmeti, 2) Türkiye adresli yayınların genellikle niteliksiz makaleler olması.
İlk gerekçe çok sınırlı biçimde geçerli olabilir ama kırılma noktası 2004 yılında, yani daha önceydi. Ülkemizde genellikle niteliksiz makalelerin çıkması savı bir sebep değil, bilim politikasızlığının sonucudur ve bunun son yıllarda belirginleştiğini görmemek, olayı düzeltme yolunda umutları azaltır.
Sayın Baysal, makale sayısında nisbi olarak azalma olduğunu düşünmemiz gerektiğini, çünkü Türkiye’de yayımlanan 50 kadar derginin SCI kapsamına alındığını belirtiyor.
Bu da ancak çok tali bir açıklama, zira bu değişiklik 2009 değil, genelde 2008 yılına aitti. Üstelik bizim gibi gelişmekte olan birçok ülkeden iki bine yakın dergi bu kapsam genişlemesinde yer almıştı. Bu nedenle, mutlak yayın rakamından çok, dünyadaki payımıza göre değerlendirmeyi, açıkladığım grafikte de gösterdiğim gibi, tercih ettim. “Daha ayrıntılı yazı hazırlamasını engelleyen uğraşısı” bulunduğunu ifade etmesi, yazımı iyi okuyamamış olduğuna bir mazeret teşkil edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.