NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

3 Şubat 2010

Hüseyin Ekmekçi - YÖK İNTİHALE GÖZ YUMDU (Havadis Kıbrıs)

İntihalle ilgili kaleme aldığım birçok yazı, özellikle Türkiye’deki akademik çevrelerde dikkate alınıyor. Bu konuda, KKTC’den değil ama Türkiye’den çok sayıda mail alıyorum. Bu maillerden birisi de geçtiğimiz günlerde geldi.
Mailin altındaki imza Gani Bayer’e ait. Türkiye’de intihalle ilgili ilgisizlikten yakınan Bayer, örnekler vererek, konuyu sürekli sıcak tuttuğumuz için bize teşekkür ediyor.
Bir gazeteci olarak da, Türkiye’deki tartışmalar arasında yazdıklarımızın “referans” olarak gösterilmesini de teşekkür ediyorum.
Şimdi, bu konuda bana aktarılan ve birçok eğitim bloğunda yer alan bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum:
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren AKP eski Tokat milletvekili Sayın Ergün Dağcıoğlu, Prof. Necla Arat, Prof. Dr. Atalay Arkan, Prof. Kemal Alemdaroğlu, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay, Salih Somuncu, Ender Arıtürk, Rıza Rızalar, Naci Gürses ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rusen Keleş’in isimlerini verdi.
YÖK’ün bu isimlerin yaptığı intihallerle ilgili işlem yapmadığını ya da geciktirdiğini savunan Dağcıoğlu, “İntihal nedeniyle Ömer Dinçer hakkında öğretim üyeliğinden çıkarılma cezası verilirken sözü geçen öğretim üyeleri hakkında herhangi bir ceza verilmemesi hakkaniyete ve hukuka uygun mudur?” diye sordu. Bu kişilerin “profesör” unvanıyla görevlerini sürdürmesine tepki gösteren Dağcıoglu, YÖK’ün mahkeme kararlarına rağmen işlem yapmadığını belirtti. Dağcıoğlu, özellikle İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkındaki iddiaların ardından soruşturma yapmayarak dosyanın zaman aşımına uğratılması sebebi ile YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve diğer yetkililer hakkında kamu davası açılıp açılmadığını da sordu. YÖK Disiplin Yönetmeliği’ne göre intihal suçuna, öğretim üyeliğinden çıkarma cezası veriliyor.
Dağcıoğlu’nun gündeme getirdiği intihal iddiaları:
Prof. Necla Arat’in İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde iken kaleme aldığı 218 sayfalık “Ahlak Felsefesi” adlı tezini görüşen bilim kurulu, üç ayrı İngilizce kitaptan tercüme yapıldığını ve 200 sayfasının intihal olduğunu tespit etti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Atalay Arkan’ın Almanya’da çıkmış olan anestezi ile ilgili kitabı intihal ederek Türkçe’ ye çevirdiği, üzerine kendi ismini koyarak yayınladığı tespit edildi. Bunun üzerine İzmir Tabip Odası, Arkan’ a 15 gün meslekten men cezası verdi, Türk Tabipler Birliği de kararı onayladı.
İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroglu’ nun yazdığı “Laparoskopik Cerrahi” kitabının intihal olduğu uluslararası alana taşındı. Uluslararası Cerrahi Birliği, kendisinden açıklama istedi. Bu işlemin bilim hırsızlığı olduğu, Türk Tabipler Birliği’nce tescil edildi.
19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Ferit Bernay ve arkadaşlarının yazdığı makale, intihal iddiasıyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Erbuğ Keskin tarafından incelendi. Makalenin “Journal of Pediatric Surgery” adlı derginin Şubat 1989 sayısından kopyalandığı tespit edildi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ruşen Keleş ve bir öğretim üyesi tarafından ( Birol Ertan) yazılan 150 sayfalık “Çevre Hukukuna Giriş” adlı kitabın Prof. Nükhet Turgut’a ait “Çevre Hukuku ve Karşılaştırmalı İnceleme” adlı kitaptan intihal edildiği mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Mahkeme, intihal yapıldığına karar verdi ve Ruşen Keleş’i 50 milyar lira para cezasına çarptırdı.
Deniz 2009-11-27 intihal; çevre kirliliğidir.

Rektörlüğe bağlı intihal bölümü!
• Prof. Ömer Dinçer ile Prof. Yahya Fidan, yazdıkları bir kitabı Prof. Tamer Koçel’in “İşletme Yöneticiliği” adlı kitabından; Prof. Ruşen Keleş 150 sayfalık “Çevre Hukukuna Giriş” kitabını Prof. Nükhet Turgut’un kitabından; Prof. Necla Arat İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde yazdığı “Ahlak Felsefesi” tezinin 218 sayfasının 200 sayfasını üç ayrı yabancı kitaptan; İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu da “Laparoskopik Kolektomi” makalesinin tümünü Amerikalı bir doktorun kitabından araklayarak yazdı. YÖK Kurucu Başkanı İhsan Doğramacı’nın, “Annenin Kitabı” isimli kitabını başka yerden çaldığı iddiası sürüyor. Prof. Atalay Arkan, tercüme ettiği kitabı kendi adıyla yayınladı. Rektör Ferit Bernay, eski Rektör Naci Gürses’le birlikte yazdıkları bir makaleyi “Journal of Pediatric Surgery” adlı derginin bir sayısından kopyaladı. Prof. Yahya Güzel, Salih Somuncu, Ender Arıtürk, Prof. Rıza Rızalar... İntihalcilerin listesi bu şekilde uzuyor!

Halkla ilişkiler ve şiddet yüksekokulu!
Gani Bayer
Gazetecilik takibi ve haberinizden dolayı Sayın Ekmekçi’ yi kutlarım. Nüket Turgut hocanın yeni çıkan kitabının ilk sayfasında da Yargıtay’ın son kararına yer veriliyor. Eğrisi doğrusunu bulmuş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.