NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

21 Ekim 2007

Prof. Dr. Rıdvan Karluk-Üniversitelerimizde Bilimsel Etik Değerlere Saygı ve Bilimsel Hırsızlıklar (Sakarya Gazetesi)

Türkiye`de 14 Türk akademisyenin bilimsel hırsızlık (intihal) yaparak dünyanın en prestijli bilim dergisi Nature`da açıklanması üzerine Türkiye`nin gündemine "bilimsel hırsızlık" konusu yeniden girmiştir. Ar-Xiv isimli bilimsel web sitesi, Eylül ayında 14 Türk doktora öğrencisi, doçent ve profesörün imzasıyla yayınlamış olduğu yer çekimsel fizik alanındaki makalelerin, daha önce yayınlanmış makalelerden çalıntı olduğunu açıklamış ve Türk akademisyenlere ait 64 makaleyi, birçok kısmının çalıntı olmasından dolayı yayından kaldırmıştır. Merak eden ve bilim etiğine sahip akademisyenler http://arxiv.org/new/withdrawals.aug.07.html`e bakabilirler. Çalıntıların hangi makalelerden yapıldığı burada ortaya konmaktadır.

Milliyet Gazetesi`nde Metin Münir 16 Eylül`de bu konuyu "Üniversitelerin Sessizliği" başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yazmıştır. 20 ve 21 Eylül tarihindeki yazılarından da konuyu işlemeye devam etmiştir. Ben, bilim hırsızların üzerine gitme cesaretini gösterdiği için Metin Münir`i kutluyorum. Çünkü Türkiye`de bu konuyu örtbas etmek isteyenler çoğunluktadır.

Üniversitelerimiz genelde bilimsel hırsızlıkları kapatmaya ve bilim hırsızlarını da aklamaya çalışırlar. Türkiye`de hiçbir üniversite, kendi bünyesinde bilimsel hırsızlık yapan bir öğretim üyesini açıklamak istemez. Çünkü bu durum, o üniversitenin bilimsel şöhretine gölge düşürür ve öğrenciler ve öğretim üyeleri nezdinde bilim hırsızlığının yapıldığı Fakülte ve Bölümler için bu durum iyi bir referans olmaz.
>>>

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.