NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

11 Kasım 2013

YÖDAK "İntihaller hakkında gereği yapılıyor" (GÜNDEM KIBRIS)

YÖDAK, basında üniversitelerdeki bazı öğretim üye ve yetkililerinin intihal yaptığı ve gereken birikime sahip olmadan unvan aldıkları konusunda haberler çıktığını; ancak durumun böyle olmadığını bu tip konularla ilgili gereğinin yapıldığını açıkladı.
Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), basında ve sosyal medyada üniversitelerdeki bazı öğretim üye ve yetkililerinin intihal yaptığı ve gereken birikime sahip olmadan unvan aldıkları konusunda haberler çıktığını; ancak durumun böyle olmadığını bu tip konularla ilgili gereğinin yapıldığını açıkladı.
YÖDAK Yönetim Kurulu imzasıyla bugün yapılan yazılı açıklamada, “Bu haberler verilirken  ihbarcının ortaya koyduğu verilere  dayanarak  suçun sabit olduğu varsayılmakta ve gerek üniversiteler gerekse YÖDAK bu yanlışa ortak veya göz yuman taraf gibi sunulmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada intihallerle ilgili prosedür de açıklandı:
“Bütün dünyadaki teamüllere uygun olarak KKTC’de de bu türlü şikâyetler YÖDAK’a ulaştığında konu ilgili üniversiteye bildirilmekte, üniversite konuyu ‘Etik Kurul’una bildirmekte, etik kurul iddiayı ciddi bulduğu takdirde konuyla ilgili alanın tanınmış öğretim üyelerinden bilirkişi komisyonu kurdurarak sonuç alma yoluna gitmektedir. Bilirkişi heyeti intihal saptadığı takdirde intihal yapan kişi ‘Üniversite Disiplin Kurulu’ tarafından intihalin ölçüsü oranında cezalandırılmaktadır. Uyarıdan üniversiteyle ilişik kesilmesine kadar varan çeşitli cezalar disiplin kurulları tarafından verilebilmektedir. Bütün bu işlemler üniversitelerin kendi mevzuatları çerçevesinde yapılmaktadır.”
İntihalin akademik kusurlar içinde yer aldığı kaydedilen açıklamada bu gibi olaylarda yapılması gerekenlerin üniversiteler ve YÖDAK tarafından yerine getirildiği belirtildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Her hata ve suçta olduğu gibi kıskançlık, rekabet ve öfke gibi insani zaaflarla kişilere zarar vermek üzere  de doğru olmayan ihbarlar yapılabileceği gerçeğiyle bu konudaki soruşturma  ve işlemler bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gizli yürütülmektedir. Konunun ciddiyetle ele alınıp değerlendirilmesi hem hakkında iddialar ileri sürülen akademisyenlere kendini savunma hakkı tanınması  ve böylelikle yargısız infazların engellenmesi hem de meselenin açığa kavuşturulması bakımından önem arz etmektedir. Kişi aklandığı takdirde böyle bir şaibenin kişiye ve kurumlarımıza zarar vermemesini istemek bir vatandaşlık görevidir. Hata sabit olduğu takdirde akademik dünya ile bu bilgi paylaşılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.”
ETİK KOORDİNASYON KURULU GÜNDEMDE
Açıklamada YÖDAK’ın diğer çalışmaları hakkında da bilgi verildi. KKTC Kalite Güvence Ajansı’nın kurulması ve Bologna Süreci Çerçevesinde,  Stratejik Plân Hazırlama Rehberi, Etik Koordinasyon Kurulu gibi çalışmaların gündemde olduğu ifade edildi.
Ülkedeki Üniversitelerin çoğunun ABET, AACSB gibi saygın kurumlar tarafından akredite edildiği dile getirilen açıklama şöyle devam etti:
“YÖDAK öncülüğünde RIBA, FEDEK, MÜDEK, MİAK, ASIIN, FIBAA gibi önemli akreditasyon kurumları davet edilerek üniversitelerimizde çeşitli bilgilendirme ve işbirliği toplantıları yapılmıştır. Bugün dünyada yükseköğretimi biçimlendiren Bologna Süreci enstrümanlarının geliştirilmesi ve uygulanması,  Diploma Eki, ECTS, Ulusal Yeterlilik Çerçevesi, Kalite Güvence Sistemi gibi olguların hayata geçebilmesi için hazırlıklar devam etmektedir.  YÖDAK ve Üniversiteler dünyanın saygın akreditasyon kurumları ile ilişki kurmuş ve kurumların  çağın talepleri doğrultusunda gelişimlerini sürdürebilir kılmak üzere sürekli çaba harcamaktadırlar. YÖDAK ve üniversitelerimiz  çağdaş akademinin öngördüğü standartları prensip olarak benimseyerek kurumlarını ve mensuplarını bu doğrultuda geliştirmek üzere  öncelikle doktora  çalışmasıyla ilgili “İndeksli” olarak tescil edilmiş  yayınlarda makale yayınlama konusunda anlaşmışlardır.”

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.