RedHack dün de Pamukkale Üniversitesi’ndeki intihal skandalının belgelerini yayınladı. Üniversitenin hazırladığı soruşturma raporuna göre akademisyen Harun Kemal Öztürk’ün bir yayınının yüzde 90’ının intihal olduğu belirlendi. Belgeye göre Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Kemal Öztürk’ün yayını hakkında açılan soruşturmada, yayının yüzde 90’ının 1977 yılında basılan “Kömür ve sıvı yakıt ile çalışan ısıtma tesislerini kullanacaklar için kurs kitabı” adlı yayından çalındı.
YÖK disiplin yönetmeliğine göre bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının, tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek meslekten atılma nedeni. Ancak aynı yönetmelikte “Geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu olan ve iyi derecede sicil alan öğretim elemanları için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir” maddesi de yer alıyor.
Belgeye göre, soruşturmayı yürütenler Öztürk'ün bu maddeden yararlanmasına karar verdi. Böylece Öztürk'e meslekten çıkarma yerine “görevinden çekilmiş sayma” cezası verildi. Üniversite Rektörü Hüseyin Bağcı da bu kararı imzalayarak 22 Ekim 2012'de YÖK'e gönderdi. Soruşturma şu an YÖK' tarafından inceleniyor. Eğer bu ceza onaylanırsa Öztürk Pamukkale Üniversitesi'nden istifa etmiş gibi muamele görecek ve başka üniversitelerde çalışabilecek.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Harun Kemal Öztürk ise yaptığının intihal olamayacağını söyledi. “Kapıcılara açtığımız kursun sonunda dağıttığım bir kitabı bilimsel makale olarak nitelendirmek doğru değil. Profesörlük dosyama koyduğum şeylerin bilimsel yayın olma zorunluluğu yok, televizyon konuşmalarımı da koyabilirim” dedi. Öztürk ayrıca kitabın sonunda kaynakça belirttiğini, ama bunun soruşturmayı yürütenler tarafından kasıtlı olarak dikkate alınmadığını iddia etti. Öztürk, konuyla ilgili şikayeti yapan kişinin de bunu husumet ile yaptığını söyledi. RedHack'in yayınladığı belgelerde, şikayeti yapan Doç. Dr. Nazım Usta'nın yazdıkları da yer alıyor. Buna göre Öztürk, Usta'nın profesörlüğe atanmasına dava açtı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Üniversite Rektörlüğü bu kararın iptali için dava açsa da talepleri reddedildi. Öztürk bu davanın ardından kasıtlı olarak soruşturma açıldığını, eğer YÖK cezayı onaylarsa dava açacağını ifade etti.