NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

19 Mayıs 2012

Hakan Çırak - ÇALMA NE OLUR? ÇALIŞIRSAN BELKİ OLUR (AntalyanınHaberi)

Bu haftaki konumuz, Emek ve fikir hırsızlığı. Ha! Birisinin cebinden parasını çalmışsınız Ha! bir insanının fikri eserini isim ve kaynak göstermeden kendi fikri ürününüz gibi kullanmışsın.
Gerçi son yıllarda getirilen düzenlemelerle fikir hırsızlığına ağır tazminat cezaları getirildi. Bir kişi veya basım evi kendisine ait bir yazıyı ya da eseri izinsiz olarak kullanan kişileri tespit ettiği takdirde “tazminat davaları” açmaktalar. Adi hırsızlardan farklı olarak bu davalar sonucu fikir-emek hırsızlarının elindeki tüm maddi varlıklar gittiği gibi bir de donlarına kadar borçlanmak zorunda kalıyorlar.
Buraya nereden geldin diyecek olursanız, kendilerini basın mensubu olarak nitelendiren bazıları kes-kopyala mantığı içinde başkalarına ait fikri çaldıkları eserleri kendi ürünleriymiş gibi köşelerinde kullanarak, kendilerini pazarlıyorlar. Kısaca başkalarına ait güçlü fikirleri kullanarak, kendilerinin ne kadar akıllı ve değerli oldukları mesajını vermek suretiyle bizim mesleğimiz üzerinden hak etmedikleri onur, saygı ve parayı kazanıyorlar.
Bu vesile ile böylelerini uyarmak istedim. Olur ya, birileri intihal edilmiş yazıları yazarlarına veya yayın kuruluşlarına gönderir ve sizde çok sıkıntı çekersiniz. Tavsiyem ya yazmayı öğrenin yada yazmayın..!
Bu işler başkalarının emeklerini çalıp,hırsızlık yapmakla yürümez. Millet salak sizde alemin akıllısı değilsiniz. Siz piyasayı dizayn etmeye kalkarken, bir bakarsınız birileri sizi dizayn etmiş. O çok övünmenize rağmen sınırlı kaynaklara ve güce sahip aklınız şaşar. Haberiniz olsun!
Tabi ki bu emek hırsızları kadar, bunlara prim verenler de suçlu. Ne demişler “Ederinden fazla değer, soytarıyı kral eder”.

Bir şiirle konuyu özetleyelim:
Pehpehlerle pohpohlarla çok itleri at yaptık‚
Uçurduk da göklere alkıştan kanat yaptık.
Hiç yoktan başımıza koca saltanat yaptık‚
Üstüne çul vursanız it onu kanat sanır‚
Eşeğe gem vurmayın‚ kendisini at sanır.
(Namdar Rahmi Karatay)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.