NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

13 Aralık 2007

Prof. Dr. Rıdvan Karluk - Sakarya Gazetesi

Sevgili Okurlar,

Cuma günkü yazım üzerine YÖK tarafından intihal ile suçlanan öğretim üyelerine verilen cezaların ne kadar olduğu tarafıma iletilen mesajlar ile gündeme getirilmiştir.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in başkanlığında YÖK tarafından sadece 22 öğretim üyesi intihal yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmıştır.

YÖK, aynı dönemde üniversitelerle ilgili yapılan şikayetler sebebiyle 43 rektör hakkında soruşturma açmıştır.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç dönemini kapsayan faaliyet raporunda, YÖK’te en çok gündeme gelen disiplin suçlarından birinin intihal ile ilgili konular olmuştur.

Rapor’a göre intihal sebebiyle YÖK’e 2004’te 6, 2005’te 17, 2006’da 13, 2007 yılında 9 teklif dosyası gelmiştir. Değerlendirme sonucunda intihal suçu sabit görülen 22 öğretim üyesine ceza verilmiştir.

Üniversite öğretim üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr Tahsin Yeşildere, üniversitelerin YÖK’e bildirdiği intihal rakamlarının çok az olduğu görüşündedir.

Üniversitelerin mutlaka yüksek lisans ve doktora yapacak öğrencilere bilim etiği ve tez yazılırken dikkat edilmesi gereken konular hakkında ders vermesini isteyen Yeşildere’nin şu tespiti çok önemlidir:

“Eski yayınları araştırsanız bir çok yayının yurt dışından alınmış olduğunu görürsünüz. Belli bir makamda olup da intihal yapanlar kayırılıyor. Ayrıca üniversitelerdeki intihaller tam olarak ortaya çıkarılamıyor. Rektörü desteklemişseniz intihal dosyanız işleme konulmaz, rektöre yakın olanların intihalleri, başıma iş gelir diye, ihbar edilmez.”

Prof. Yeşildere’nin görüşüne aynen katılıyorm. Bu konuda somut kanıtlarım da vardır.

Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun da YÖK’e bildiren intihal vakalarının az olduğu görüşündedir. Dursun, “Rektörler kendilerine göre intihal iddialarını değerlendiriyor, çoğunu da YÖK’e bildirmiyorlar” demiştir.(Basın, 08.22.2007)

Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın üzerinde durması gereken en önemli konuların başında üniversitelerdeki bilimsel hırsızlıklar gelmektedir.

Çünkü bu hırsızlıklar, (intihaller) üniversitelerin bilimsel namusuna gölge düşürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.