Bilimde dünyanın neresindeyiz? Matematik alanından karşılaştırmalı sayısal örnek verelim. A.B.D.de çeşitli şehirlerde kampüsleri olan California University'nin sadece Berkeley kampüsünde 1900 .. 2018 yılları arasında yapılan doktora tezi sayısı 1969 (tüm liste, sitelerinde var); 9 tanesinin yazarı Türk.
YÖK arşivinde 1970'lerden bugüne 7.041 matematik tezi var (1.066 tanesini görmeye izin yok), 1.777 tanesi doktora (330 tanesine izin yok), 5264 yüksek lisans (736 tanesine izin yok). Yurtdışı matematik tezleri yok. Ondan öncesinde zaten tek tük tez var. Yani, içerikler bir yana, sayısal olarak bile ülke olarak matematik doktora tezi sayısı olarak, A.B.D.deki bir üniversitenin sadece 1 kampüsündeki matematik doktora tezleri kadar etmiyoruz!
Nedenini merak ediyorsanız, üniversitelerimizin halinin ve zihniyetinin özetidir, keyifle okuyun.
Bu hal ve zihniyetin üzerine benzin döken yargı kararlarının aksine, aslında olması gerektiği gibi, ama raslamaya pek alışık olmadığımız için mucizevi bir mahkeme kararı göreceksiniz aşağıda:
***
İlk kez 2013 sonlarında YÖK'e rapor ettiğim Özlem Uçar'ın Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden sahte doktora diploması alma hikayesini, 2014 yaz sonu anlatmıştım. 5 yıldır ping pong topu gibi geziyor dosya. Örtbas ediyorlar, itiraz ediyorum. Her aşamanın hileli olduğunu gösteren belgeleri ortaya çıkarıyorum. Örtbas ediyorlar, itiraz ediyorum.
YÖK Denetleme Kurulu devreye giriyor ve diyor ki “örtbas edemezsiniz, sahte doktora diplomasını iptal edin!”. Kim takar YÖK Denetleme Kurulu'nu!: yine örtbas ediyorlar (2 Mart 2016; imza : Erhan Tabakoğlu, Yener Yörük, Berkan Demiral, Metin Aydoğdu, Hamide Burcu Özgüven, Ömer Zaim).
YÖK Denetleme Kurulu, ortalığı karıştırınca, bu sefer Danıştay, devreye giriyor ve örtbası bozuyor. Kim takar Danıştay'ı!: yine örtbas ediyorlar (27 Şubat 2018; imza: Erhan Tabakoğlu, Cem Uzun, Osman Nuri Hatipoğlu, Ömer Zaim).
Ve Danıştay, aşağıdaki karar ile yine örtbası bozuyor ve soruşturmayı Trakya Üniversitesi'nden alıyor ve diyor ki: “Trakya Üniversitesi, artık bu soruşturmaya el sürmeyecek! YÖK, doğru düzgün soruşturma yapsın ve karar versin!”. Devam ediyor: “bu dosyaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi de el sürmeyecek! 5 bilirkişi, ODTÜ haricindeki üniversitelerden seçilsin”. ODTÜ'nün de güvenilmez olduğunu söylemesinin nedeni, sahte tezin danışmanı Yılmaz Kılıçaslan'ın ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olması ve sahte tez için bilirkişi olan ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü hocası Faruk Polat'ın sahte tez için şuna benzer abuk şeyler demesi: “tez jürisinin keyfi neyi isterse, onu tez olarak onaylar ve tez jürisinin onayladğı teze bir daha hiç kimse itiraz edemez”.
ODTÜ, güz 2007'de 2 fizik doktora öğrencisi asistanın yayından atılan 40 ve 29 arak makalesinin 3 başka üniversiteden 12 fizikçinin 25 makalesi ile birlikte meşhur Nature dergisine haber olmasıyla da gündeme gelmişti ve intihalcilere dokunulamamıştı ve her zamanki gibi yükseldikçe yükseldiler.
Bu Danıştay kararına dek 4 yıl boyunca sahte doktora tezi ve sahte doktora diploması sahibi Özlem Uçar'a soruşturma bile açılmıyor ve kimse ona hiçbir şey sormuyor!
Hemen not düşelim: Özlem Uçar'ın sahte doktora tezi ve sahte doktora diploması, Trakya Üniversitesi'ndeki ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ndeki tek örnek değil. Orası böyle hileli tez ve diplomalarla dolu ve bir çoğu, Danıştay kararında adı geçenlerin marifeti!
Bu soruşturma öncesinde, yani, doktora diplomasının her aşamasında 3-kağıt olduğunu ortaya çıkartmamdan önce, Özlem Uçar'ın doktora tezi hakkında etik kurulların 3 örtbas kararı bulunmaktadır:
- 17 Şubat 2014 (sayı: 3462; imza: Yener Yörük) (Trakya Üniversitesi Etik Kurulu): iddialar somut değil, soyut, incelemeye tabi tutulamaz (20 Aralık 2013 ; oy çokluğu ile).
- 22-23 Şubat 2014 (sayı: 2014/01) (YÖK Etik Kurulu): iddia konusu etik ihlali değil, doktora tezinin kalitesi, Etik Kurul inceleyemez.
- 16 Ekim 2015 (Trakya Üniversitesi Etik Kurulu): ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nden bilirkişi Faruk Polat der ki “doktora tezinin konusunun o ana bilim dalına uygun olup olmadığı, tez jürisinin keyfine kalmıştır”, o yüzden tezi incelemeye gerek yoktur.
***
Bu Danıştay kararı çok önemli; 2015'ten beri YÖK'ün bir yanda doçent ve profesör sayısında şişirilmiş patlama başlatırken, diğer yanda “3-kağıtçılara her şey serbest” moduna geçtiği ve YÖK Etik Kurulu'nu pratikte feshettiği ve “kendi 3-kağıdınızı kendiniz örtbas edin, beni uğraştırmayın” diyerek topu üniversitelere attığı uygulamalarına tam ters.
***
Danıştay kararında ismi geçenlerden Özlem Uçar'ın eşi Erdem Uçar'ın danışman olduğu Adnan Fatih Kocamaz'ın arak doktora ve yüksek lisans tezlerinin hikayesini de 2014 yazı anlatmıştım.
“Şimdilik” örtbas edilen çifte arak tez sahibi Adnan Fatih Kocamaz'ın yeni açılan Malatya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde danışman olduğu 1 doktora ve 2 yüksek lisans tezi gözüküyor tez arşivinde, hepsi sansürlü. 4 doktora öğrencisi vardı üzerinde.
Trakya Üniversitesi Fizik Bölümü lisans mezunu Erdem Uçar'ın yüksek lisans ve doktorası Trakya Üniversitesi'nde o dönemde lisans programı için bile hoca olmadığı halde doktora programı ile birlikte yeni açılan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden.
Erdem Uçar'ın doktora tezi, aynı bölümde bilgisayar yazılımı uygulaması. Tez danışmanı, astronomi hocası. Tezin hiçbir yerde kopyası yok!
Erdem Uçar'ın, yardımcı doçentken (2003 - 2012) aynı bölümde danışman olarak imzaladığı tez sayısı (YÖK tez arşivi kayıtlarına göre): 41 (11 doktora, 30 yüksek lisans ; iyi üniversitelerdeki meşhur hocaların çoğundan çok fazla) (bu tezlerden bir çoğunu intihal olduğu veya başka hileler yapıldığı için rapor ettim, hepsi örtbas edildi).
Erdem Uçar'ın, doçentken (2013 - 2006) aynı bölümde danışman olarak imzaladığı tez sayısı (YÖK tez arşivi kayıtlarına göre): 9 (6 doktora, 3 yüksek lisans ; iyi üniversitelerdeki meşhur hocaların çoğundan çok fazla)
Erdem Uçar'ın doktorası bilgisayar mühendisliği, kadrosu bilgisayar mühendisliği, bilgisayar mühendisliği bölümünde yardımcı doçentken danışman olarak imzaladığı tez sayısı 41 (11 doktora, 30 yüksek lisans). Erdem Uçar, bunlarla doçent olmak için başvuruyor ama bilgisayar mühendisliği değil, sosyal bilimler (Yönetim Bilişim Sistemleri) doçenti olmak için başvuruyor ve oluyor, yani doçent olması da hileli.
Sosyal bilimler doçenti olduğu halde, aynı bölümde ona bilgisayar mühendisliği doçenti kadrosu da veriliyor, yani bu da hileli. Sosyal bilimler doçentiyken, Erdem Uçar, bilgisayar mühendisliği bölümünde danışman olarak şimdilik 9 tez (6 doktora, 3 yüksek lisans) daha imzalamış.
Erdem Uçar'ın 15 yıl dil sınavını geçemedikten sonra geçtiği ve doçent olduğu anlaşılmaktadır. Nasıl geçti acaba!
Erdem Uçar, 2018'de (12 Mart öncesinde) YÖK'ün devreye girmesiyle açılmak zorunda kalınan Özlem Uçar sahte doktora diploması soruşturması devam ederken buna aldırılmayarak, üstelik yine hileyle, profesör (turizm işletmeciliği ve otelcilik) yapılmıştır, soruşturmayı örtbas edip duran Erhan Tabakoğlu (rektör) tarafından.
Bir bölümde profesör olabilmek için o bölümde 5 yıl doçent olarak çalışmak gerekmektedir; Erdem Uçar'ın 6 ay kadar önce 2 yıllık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümünde doçent olarak çalışmaya başladığı anlaşılmaktadır. 1990'ların başlarından beri Bilgisayar Mühendisliği bölümünde çalışan Erdem Uçar, sosyal bilimler (Yönetim Bilişim Sistemleri) doçenti olmak için başvuruyor ve oluyor, yani doçent olması da hileli.
Sosyal bilimler doçenti olduğu halde, aynı bölümde ona bilgisayar mühendisliği kadrosu da veriliyor, yani bu da hileli.
Bilgisayar mühendisliği profesörü yapılmasında sorun olmalı ki, aralarında bir çıkar ilişkisi olduğu apaçık olan Erhan Tabakoğlu, Erdem Uçar'ı 2 yıllık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümüne geçiriyor ve orada 6 ayda hileyle profesör kadrosu veriyor.
***
Tüm Trakya Üniversitesi rektörleri, Erdem Uçar'ı çok seviyor olmalı; o kadar çok seviyorlar ki, gazete haberlerine göre, önceki 2 rektör, yolsuzluk davalarında birlikte yargılanmak için onu tercih etmişler.
***
Danıştay kararında adı geçenlerden Yılmaz Kılıçaslan, örtbaslar bozuldukça Trakya Üniversitesi'nden kaçtı; şimdi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilgisayar Mühensiliği bölüm başkanı.
Ahmet Mesut Razbonyalı, İstanbul Okan Üniversitesi'nde rektör, İstanbul Maltepe Üniversitesi'nde rektör yardımcısı idi.
Şaban Eren, İzmir Yaşar Üniversitesi'nde dekan.
Ahmet Cihan, İstanbul Beykent Üniversitesi'nde ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde.
Ali Kocailik, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde.
Rembiye Kandemir, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde.
Örtbas edenlerden Cem Uzun, üniversite internet sitesindeki sayfasında kendini “bilimsel etik” uzmanı olarak tanıtmaktadır, bilimsel etik dersleri verdiğini, sunumları yaptığı söylemektedir. Sağlık Bilimleri Bilimsel Etik Kurulu başkanıdır.
Doktora tezi aşamasında yapılan usulsüz yatay geçişlerle, doktora alanıyla alakası olmayan konuda ya da uydurma tez vererek doktora diploması vermek kolaylaştırılıyor (Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü böyle tezlerle dolu, bu yöntemi en çok kullanan danışmanlar Ahmet Mesut Razbonyalı ve Şaban Eren; aslında başka şehirlerdeki üniversitelerde çalışıyorlar, ama Erdem Uçar sayesinde Trakya Üniversitesi'ni çiftlikleri gibi kullanıyorlar, kendi üniversitelerinden doktora diploması vermekte zorlanacakları öğrencilerini Trakya Üniversitesi'ne geçiriyorlar ve Bilgisayar Mühendisliği doktora diploması veriyorlar).
***
Bir sonraki yazımda Yargıtay'ın sahte doçent (Hakan) Murat Korkmaz'ın ve sahte doçent olduğunu bile bile onun için çalışan ve onunla ortak 300 makale yazan ve onun dergilerinin editörü olan ve onun konferanslarını düzenleyen, aralarında rektör yardımcıları, dekanlar, ve bölüm başkanları da olan 100'den fazla akademik personelin hikayesini anlattığım Sahte Doçentin Profesörleri sitesindeki ( https://sahtedocentinprofesorleri.wordpress.com ) 1 sayfa ve 1 tag'deki sansürü kaldıran ve bu site sansürlenemez diyen “Kanun Yararına Bozma” kararını okuyabilirsiniz.
***
T.C.
DANIŞTAY
BİRİNCİ DAİRE Esas No : 2018/793
Karar No : 2018/936
KARAR
Şüpheliler :
1. Ahmet Cihan – Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Müdürü – Öğretim Üyesi
2. Erdem Uçar – Aynı Üniversitede Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı
3. Yılmaz Kılıçaslan – Tez Danışmanı – Aynı Anabilim Dalında Öğretim Üyesi
4. Ali Kocailik – Tez Jüri Üyesi – Aynı Üniversitede Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi
Suçları: Özlem Uçar'ın Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora eğitiminde usulsüzlük yaparak bilimsel yeterliği olmayan doktora teziyle doktora yeterlik sınavına girmeden adı geçeni mezun etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak.
Suç Tarihi: 2005 Yılı ve sonrası. İncelenen Karar: Trakya Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun 27.2.2018 tarihli men-i muhakeme kararı.
Karara İtiraz Eden: Şikayetçi Tansu Küçüköncü.
İnceleme Nedeni: Yasa gereği kendiliğinden ve itiraz üzerine. Trakya Üniversitesi Rektörlüğünün 20.3.2018 tarih ve E.103612 sayılı yazısı ekinde gönderilen soruşturma dosyası ile yukarıda belirtilen Kurul kararı ve bu karara yapılan itiraz, Tetkik Hakimi Fatma Güneş Gülşen'in açıklamaları dinlenildikten sonra 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 53. maddesi uyarında incelendi.
Gereği Görüşülüp Düşünüldü: Dosyanın incelenmesinden, söz konusu iddialarla ilgili olarak daha önce yapılan soruşturma sonucunda verilen Yetkili Kurulun 2.3.2016 tarihli men-i muhakeme kararının, Dairemizin 6.7.2017 tarih ve E:2017/885, K:2017/1425 sayılı kararıyla eksik inceleme nedeniyle bozulduğu, kararımızda belirtilen şekilde soruşturma yapılmak üzere dosyanın Rektörlüğe iade edildiği görülmüştür.
Anılan kararımız üzerine bu dosyada yapılan soruşturmada, şüphelilere isnat edilen suçların ayrıştırılmadığı ve şüphelilerin bu suçlardaki illiyet bağının irdelenmediği, doktora eğitimini usulsüzlüklerle tamamladığı iddia edilen Özlem Uçar'ın süpheli sıfatıyla soruşturmaya dahil edilmediği ve ifadesinin alınmadığı, öte yandan, 5 kişiden oluşan tez jüri üyesinden sadece Yılmaz Kılçaslan ve Ali Kocailik hakkında soruşturma yürütüldüğü, diğer jüri üyeleri Rembiye Kandemir, Şaban Eren ve Mesut Razbonyalı'nın şüpheli sıfatıyla soruşturmaya dahil edilerek ifadelerinin alınmadığı, ayrıca, Özlem Uçar'ın eğitimiyle ilgili süreçte ve mezuniyetinde karar veren Enstitü Yönetim Kurulu üyelerinin de şüpheli sıfatıyla soruşturma kapsamına alınmadıkları, diğer taraftan iddia konularına açıklık getiren bilirkişi raporu olmadığı, eksik incelemeyle hazırlanan fezlekeye göre men-i muhakeme kararı verildiği görülmüştür.
Diğer taraftan, Yetkili Kurul kararına şikayetçi tarafından yapılan itirazda, Trakya Üniversitesisnde akademik diploma satıcılığı olduğu, Rektörün akademik diploma satıcılığını örtbas ettiği ve tarafsız olmadığı yönünde iddialar öner sürüldüğü, bu bağlamda, tarafsızlığından şüphe duyulan Rektörün soruşturma emri verdiği ve Yetkili Kurul kararına katıldığı göz önüne alındığında soruşturmanın objektifliği konusunda tereddüt oluşturduğu, Rektörün ve soruşturmacıların objektif olmadığı yolundaki şikayetçi iddiaları dikkate alınarak adil ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını teminen şikayetçinin şikayet ve itiraz dilekçelerinde ileri sürdüğü tüm iddialarla illiyet bağı bulunan şüpheliler hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca soruşturma yaptırılması, bu soruşturma üzerine de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Kurul tarafından şüpheliler hakkında bir karar verilmesi gerektiği anlaşılmıştır.
Buna göre, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yaptırılacak soruşturmada, öncelikle şüphelilere isnat edilen suçların ayrıştırılması, şüphelilerin bu suçlardaki illiyet bağının irdelenmesi, Özlem Uçar, Rembiye Kandemir, Şaban Eren, Mesut Razbonyalı ile Özlem Uçar'ın doktora eğitimi sürecinde ve mezuniyetinde karar alan Enstitü Yönetim Kurulu Üyeleri, ayrıca isnat edilen suçta sorumlulupu bulunan diğer ilgililerin ismen ve göre unvanlarıyla belirlenerek şüpheli sıfatıyla soruşturmaya dahil edilmeleri, Trakya Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi dışında başka bir üniversitede görevli ve bu üniversite rektörlüğünce belirlenecek üçü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalında uzman, yapay zeka konusunda yetkin, biri Fizik Anabilim Dalında uzman, biri de zihinsel engelliler eğitiminde uzman en az beş öğretim üyesinden oluşturulacak bilirkişi heyetinden, Özlem Uçar'ın Fizik Bölümünden Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne yatay geçişinin, intibakının, ders muafiyetinin, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalında aldığı derslerin ve sayısının, doktora eğitiminin, yeterliliğinin ve mezuniyetinin mevzuata ve usule uygun olup olmadığı, adı geçenin Fizik Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarının ve görev yapmasının, Bilgisayar Mühendisliği alanındaki intibakı ve yeterliği için kafi kabul edilip edilemeyeceği, alması gereken zorunlu derslerin hangileri olduğu, bu dersleri alıp almadığı ve başarılı olup olmadığı, söz konusu derslerin devam zorunluluğu bulunup bulunmadığı, adı geçenin bu derslere devam edip etmediği, doktora yeterlik sınavının yapılıp yapılmadığı, yatay geçişten önce farklı bir çalışma konusu için yapılan yeterlik sınavının Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalındaki doktora yeterlik sınavı için geçerli ve yeterli kabul edilip edilemeyeceği, jüri üyelerinin uzmanlık alanları, akademik unvanları dikkate alınarak adı geçen için jüri oluşturulmasında usulsüzlük bulunup bulunmadığı, bilimsel yeterlik açısından tezinin kabul edilebilir olup olmadığı, genel itibarıyla yatay geçişinden mezuniyetine kadar geçen süreç ve tezin bilimsel yeterliği dikkate alınarak kişinin doktoradan mezuniyet şartlarını taşıyıp taşımadığı hususlarını aydınlatan ve iddia konularına açıklık getiren bilirkişi raporu temin edilmesi, fezlekede, tüm şüphelilerin men-i muhakemeleri veya lüzum-u muhakemeleri yolunda her bir suç için ayrı ayrı teklif getirilmesi, Yetkili Kurul tarafından da atılı suç veya suçlarla şüpheliler arasında illiyet bağı kurularak şüphelilerin men-i muhakemelerine veya lüzum-u muhakemelerine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, şüphelilerin men-i muhakemelerine ilişkin Trakya Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulan Kurulun 27.2.2018 tarihli kararının bozulmasına, zaman aşımına sebebiyet verilmemesi gerektiğine dikkat edilerek yukarıda belirtilen eksiklikler giderilmek suretiyle şikayetçinin bütün iddialarıyla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ivedilikle soruşturma yaptırılması, bu soruşturma üzerine de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Kurul tarafından atılı suçlar nedeniyle şüpheliler hakkında men-i muhakeme veya lüzum-u muhakeme yolunda karar verilmesi, verilecek kararın türüne göre şüphelilere ve şikayetçiye gerekli bildirimler yapıldıktan sonra bildirim alındıları ile birlikte Yasa gereği veya itiraz edilmesi halinde itiraz dilekçeleri de eklenerek Dairemize gönderilmesi için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına iletilmek üzere dosyanın karar ekli olarak Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne iadesine, kararın birer örneğinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile itiraz edene gönderilmesine 31.5.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan Üye Üye Üye Üye
(*) Dr Tansu KÜÇÜKÖNCÜ : 2001 başından beri “elverişli eko sisteme yerleşen bakteri kolonisi benzeri hızla çoğalan zehirli sarmaşık gibi ülkemiz üniversitelerini kuşatarak boğan, çürüten, kokutan, ve çökerten” ve “danışmanından rektörüne ve YÖK'üne kadar, doktora diploması satmayı en doğal hakları olarak gören” “akademik sahtekarlık gelenekçileri”ne karşı insan hakları mücadelesi vermektedir.
Elinize sağlık
YanıtlaSil