NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

16 Ekim 2012

Akademik hırsızlıklar mahkemelik (KIBRIS)

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, intihal ve kopyalama iddialarının kurulca yakından takip edildiğini açıkladı.
Bıçak, iki yıldır yapılan çalışmalar çerçevesinde üniversiteler bünyesinde etik kurullar oluşturulmasında görüş birliği sağlandığını, konunun son olarak 10 Ekim’de rektörlerle görüşüldüğünü açıkladı.
Bıçak, “intihal ve kopyalama iddiaları” konusunda yaptığı yazılı açıklamada, akademik çevrelerde ve medyada tartışılan intihal ve kopyalama konusuna YÖDAK’ın ilgisiz kaldığı yönündeki yazıları üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.
Yükseköğretim kurumlarının saygınlığının korunması açısından intihal ile mücadelenin çok önemli olduğuna inandıklarını ifade eden Hasan Ali Bıçak, iki yıl önce YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Umay Günay’ın koordinatörlüğünde üniversitelerin temsilcilerinin de katılımıyla bir dizi “Etik Danışma Kurulu” toplantısı yapıldığını ve intihalle mücadele için üniversiteler bünyesinde “Etik Kurulları” oluşturulması ve bu konudaki hukuki düzenlemelerin tamamlanması hususunda genel bir konsensüs sağlandığını anlattı.
Bıçak, akademisyenlerin ve üniversitelerin saygınlığını korumak ve haklarında iddia ortaya atılan akademisyenlere de kendilerini savunma olanağı sağlamak üzere, “Etik Kurulların” iddiaları inceleyerek sonuçları YÖDAK’a iletmesi konusunda 26 Eylül 2012 tarihinde tüm üniversitelere yazılar yazdıklarını ve hassasiyet istediklerini bildirdi.
“ÜNİVERSİTELER ARAŞTIRIYOR… BAZILARI YARGIYA İNTİKAL ETTİ”
10 Ekim’de üniversite rektörleriyle YÖDAK’ta toplantıda da konunun ele alındığını kaydeden Prof. Dr. Bıçak, şu bilgileri aktardı:
“Rektörlerimizin de konu üzerinde hassasiyetle durdukları memnuniyetle müşahade edilmiştir. Gelinen aşamada bazı üniversitelerimizde “Etik Kurulları” çalışmaları halen sürdüğü, bazı üniversitelerimizde ise bahse konu iddiaların yargıya intikal ettiği ve işlem yapmak için yargı sürecinin sonucunun beklendiği öğrenilmiştir.
65/2005 Sayılı Yükseköğretim Yasası’nın verdiği yetkiler çerçevesinde üniversiteler bünyesinde ele alınıp değerlendirilen iddiaların YÖDAK tarafından da yakından takip edildiğinin kamuoyunca bilinmesinde fayda vardır.”
“ABARTILAR ZARAR VERİR… HERKES DİKKATLİ OLMALI”
YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, intihal olaylarının istisnai olaylar olduğunu ve sistemin bütününü kapsayan bir durummuş gibi abartılı şekilde gündemde tutulmalarının yükseköğretim kurumlarına zarar vereceğinin bilinciyle konuyla ilgilenen herkesin son derece dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.
Bıçak, meselenin son derece şeffaf bir şekilde ele alındığını ve sonuca ulaştıkça hem akademik çevreler, hem de kamuoyuyla paylaşacaklarını da duyurdu.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.