NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

7 Nisan 2008

Bilimde sahtekarlık artıyor - (Anadolu Haber)

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, bilimde ahlak dışı davranışların artmasını bilimin çok hızlı gelişmesine bağladı.
Anadolu Üniversitesi Akademik Gelişim Birimi tarafından düzenlenen “Bilim Politikası ve Bilimde Etik” konulu konferans, 26 Mart günü Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, etiğin sadece bilimde değil hayatın her safhasında olduğunu söyledi.

Sahteciliğin yolları
Prof. Dr. Bekaroğlu “Bilimde etik son zamanlarda çok konuşulur hale geldi; çünkü tüm dünyada bilimde yapılan sahtekârlıkların sayısı çok arttı, Amerika’da her yıl sahtekârlık üzerine yaklaşık 500 dava açılıyor” dedi. Bundan 20 yıl önceki bilimle şu anki bilim arasında çok büyük farklar olduğunu kaydeden Bekaroğlu, ahlak dışı davranışların bu kadar artmasının sebebinin bilimin çok hızlı gelişmesi olduğu söyledi. Bekaroğlu, bilimsel çalışmalarda sahteciliğin Türkiye için yedi başlıkta toplandığını ve bunların kopya çekme, verileri uydurma, veri değiştirme, hakemlik görevini kötüye kullanma gibi şekillerde yapıldığını ifade etti.

Emeksiz değer edinmek
Sahteciliğin ayrıca yayınlanan makalelerde diğer isimleri silip fotokopisini alarak tek isimle kendi yapmış gibi gösterme, kitap çevirerek kendi yazmış gibi adını koyarak bastırma, aynı yayını değişik iki ve daha fazla jurnale gönderip bastırarak makale sayısını fazla göstermeye çalışma gibi şekillerde yapıldığını belirtti.

Maddi kayıplar
Amerika sanayisinin etik dışı davranışlardan dolayı her ay 2 milyar dolar kayba uğradığına dikkat çeken Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, şunları söyledi:
“Bir fabrikanın araştırma merkezinde çalışanlar yeni bir buluş yapıyorlar. Dolayısıyla fabrika da o buluşun patentini alarak daha fazla gelişmeyi ve rekabet gücünü arttırmayı planlıyor. Oradaki çalışanlardan biri bu çalışmayı alıp gizlice başka bir firmaya satıyor ve bu şekilde Amerika’da her ay 2 milyar dolar kayıp oluşuyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.