NEDEN ?

https://plagiarism-turkish.blogspot.com


Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim - Yasal Çerçeve ve Uygulamalar -
Devlet Denetleme Kurulu Raporu (2009) lütfen tıklayın
2547 sayılı Kanun’da öğretim elemanlarının disiplin suçlarına ilişkin yapılması düşünülen değişiklikler hakkında Bilim Akademisi’nin raporu (2016) lütfen tıklayın

5 Haziran 2015

Dr Tansu KÜÇÜKÖNCÜ (*) - “Yapay sinir ağımın sonuçları teoriye mükemmel uydu” diyen makale YAYINDAN ATILDI


Yapay sinir ağımın sonuçları teoriye mükemmel uydu, üstelik teoriye pek uymayan deney sonuçlarını yapay sinir ağıma girdim de oldu” diyor makale.
Kaç deneysel sonuçla mükemmele ulaştığından bahsetmeye gerek görmemiş. Deneysel sonuçları gören olmamış. Mükemmele ulaşan yapay sinir ağını da Bekir Karlık'tan başka gören olmamış.
Yayından atılan makalenin pdf formatındaki “kopyala-yapştır” metin ve şekiller boyanarak işaretlenmiş hali, linke tıklanarak görülebilir :
Sorumlu yazar Bekir Karlık, özgeçmişinde, 20 yıldır “yapay sinir ağları” dersleri verdiğini söylüyor. Doktora tezinden itibaren yapmış gözüktüğü çalışmalarında, geliştirdiğini iddia ettiği süper yapay sinir ağıyla : bazı problemleri dünyada ilk kez kendisinin çözdüğünü bile iddia ediyor ; diyabetten kansere, göz hastalıklarından beyin tümörlerine bir çok hastalığı süper teşhis ettiğini iddia ediyor. Bekir Karlık'ın süper yapay sinir ağı, o kadar süper ki “veri”ye gerek duymadan mükemmel sonuçlar üretiyor ; çok itaatkar, ama sadece ona itaat ediyor, onun istediği mükemmel sonuçları hemen üretiveriyor. Bekir Karlık, süper yapay sinir ağını hiç kimseye göstermiyor ; başbaşayken gizli gizli ondan mükemmel sonuçlar üretmesini istemesini hiç kimse göremiyor. 
Bekir Karlık'ın süper yapay sinir ağı, o kadar mükemmel sonuçlar üretiyor ki : örneğin, “Detection of Drinking Water Quality Using CMAC Based Artificial Neural Networks” (Ekoloji, 2011, 20, 78, 75-81) başlıklı makalesinde “şehir içme suyu arıtma tesisinde arıtılan içme suyu için süper yapay sinir ağımın ürettiği süper mükemmel sonuçlara göre  asidik ve bol şarbon mikrobu (bacillus anthracis  spores) içeren su, 'iyi kalite'dir (good quality ; class 1), şarbon mikrobu az, “cryptosporidium parvum oocysts” mikrobu bol ise, 'içilebilir'dir (drinkable ; class 2)” diyor Bekir Karlık. Bekir Karlık'ın süper yapay sinir ağımın mükemmel sonuçlarına göre kesinlikte 'iyi kalite' veya 'içilebilir' dediği asidik ve bol şarbon mikroplu veya bol cryptosporidium parvum oocysts mikroplu” içme sularını içecek olursanız, ölebilirsiniz !
Bekir Karlık'ın süper yapay sinir ağından ilk kez bahsettiği doktora tezinde (1993, Yıldız Üniversitesi, Elektronik Mühendisliği, Danışman : Halit Pastacı) hiçbir çalışma yapmadığını, ve yaptığını iddia ettiği tüm çalışmayı ve elde ettiğini iddia ettiği tüm sonuçları Özcan Kuyucu'nun yüksek lisans tezinden (1989, İTÜ Elektronik Mühendisliği, Danışman : Mehmet Korürek) kopyalayıp yapıştırdığını, üstelik Özcan Kuyucu'nun yüksek lisans tezinin danışmanı Mehmet Korürek'in, Bekir Karlık'ın çalıntı doktora tezinin jüri üyesi olduğunu ve Ertuğrul Yazgan'ın da her 2 tezde de jüri üyesi olduğunu önceki yazımda anlatmıştım.
Bekir Karlık'ın Şubat 2015'te yayınlanan son sci makalesini 1 ay sonra Mart 2015'te Amerikalı akademisyen Jeffrey Beall ile birlikte yayından attırdık. Bu, Bekir Karlık'ın yayından atılan ilk makalesi.
Jeffrey Beall, daha önce de birkaç makaleyi yayından attırmış. Akademik aktivist Jeffrey Beall, sürekli güncellediği listesi ( http://scholarlyoa.com/publishers/ ) ile “yırtıcı” (predatory) dediği, düzgün iş yapmayan, özellikle gecekondu gibi 1 gecede 1 internet sitesi ile aniden ortaya çıkan, akademik yayıncıları tanıtıyor.
ASME Journal of Heat Transfer, makaleyi yayınlayan 2 editör yerine 1 dergi yöneticisinin, Colin McAteer'in imzasıyla  yayından attığını duyururken (Retraction Notice), “Committee on Publication Ethics”in (COPE) önerilerine uymadı, yayından atma gerekçesini açıklamadı. Makalenin yazarlarının isimlerini bile yazmadı. Makaleyi, makalenin sayfaları, sol alt köşeden sağ üst köşeye, büyük fontla kırmızı renkli “RETRACTED” (YAYINDAN ATILDI) yazılı halde erişime açık tutması gerekirken makale pdf'sini erişime kapattı. İnternet sitesinden makalenin yazarlarının isimlerini sildi. Yayından attığını basılı sayısında da duyurması gerekirken duyurmadı. Yayından atar atmaz bize haber vermesi gerekirken vermedi. Makalenin yayından atılması Retraction Watch'ta duyurulunca makaleyi yayından atan Colin McAteer'in adı da silindi. Yani, gören sanacak ki hayalet yazarların yazdığı makaleyi ASME'nin hayaleti yayından attı.  Kısaca, yayından attığı makalenin başlığından ve Şubat 2015 sayısındaki basılı halinden başka ortada iz bırakmadı. Yazarlarını öğrenmeyi bile imkansız hale getirmeye çalıştı. Makaleyi ve yazarları özgeçmişlerindeki yayın listelerinden hemen çıkardı.
1960'lardan beri yayınlanan dergide, internet aramalarında gözüken ve yayından atılan tek makale bu.
Makalenin yayından atılmasının başlıca nedeni “intihal” ve “kendinden intihal”.
İntihal yakalama programı Turnitin'in raporuna göre : makale metnindeki “kopyala-yapıştır” oranı % 53'ten fazla ; metnin % 20'den fazlası ve şekillerin % 54'ten fazlası şu makaleden kopyalanmış : Betul Sarac, Hussain Al-Madani, Teoman Ayhan, "Heat transfer from a short plate behind an obstacle in tandem", Energy Conversion and Management, 2011, 52, pp. 3147–3158 ; metnin % 11'den fazlası  şu makaleden kopyalanmış : Betul Ayhan-Sarac, Bekir Karlık, Tulin Bali, Teoman Ayhan, “Neural network methodology for heat transfer enhancement data”, International Journal of Numerical Methods for Heat & Fluid Flow, 2007, v. 17 no. 8,  pp. 788-798) ; metnin % 11'i 8 kaynaktan kopyalanmış.
Makaleye “deneylerin tekrarlanabilirlik ilkesi”ne (1 deneyin ciddiye alınabilmesi için başka araştırmacılarca tekrarlanabilmesi ve benzer sonuçların üretilebilmesi gerekmektedir) aykırı olduğu, deneyin tekrarlanamaz ve deney sonuçlarının üretilemez olduğu için de itiraz ettik. Deneyde kullanıldığı iddia edilen, fakat makalede yer verilmeyen verileri görmek istedik ; bunları, makaleyi yayına kabul eden 2 editörün de görmediği anlaşıldı.
Makaledeki metindeki ve şekillerdeki tutarsızlıklara da itiraz ettik. Tutarsızlıkların bir nedeni, “kopyala-yapıştır” yaparken bazı yerlerde manipülasyon yapmış olmaları.
Yayından atılan makaleleri, hikayeleriyle duyuran “Retraction Watch” sitesi (http://retractionwatch.com ), makalenin yayından atılmasını duyurdu : derginin yayıncısı ASME'ye ve editöre ulaşmaya çalışmışlar, cevap veren olmamış ; makalenin yazarlarına ulaşmaya çalışmışlar, onlar da cevap vermemiş.
YÖK, TÜBİTAK ve çalıştıkları üniversitelerin, yayından atılan makalenin yazarlarıyla ilgili yapması gerekenler var ;  gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz.
(*)  Dr Tansu KÜÇÜKÖNCÜ : 2001 başından beri “elverişli eko sisteme yerleşen bakteri kolonisi  benzeri hızla çoğalan zehirli sarmaşık gibi ülkemiz üniversitelerini kuşatarak boğan, çürüten, kokutan, ve çökerten” “akademik sahtekarlık gelenekçileri”ne karşı insan hakları mücadelesi vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederiz.

!

Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke

Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

Predatory journals: Who publishes in them and why?

.....................................................................


...
...
...

* Rastgele Yazılar




.