- Chaos, Solitons & Fractals dergisinde 4 yayın. El Naschie döneminin sonuna yetişmiş.
- Önceki yazıda bahsettiğim, He’nin editöryel oyunlarla “zirveye taşıdığı” IJNSNS‘de 8 yayın. Derginin foyasının çıktığı 2010 yılından sonra yayın yok.
- He’nin editörlüğü altındaki Computers & Mathematics with Applications dergisinde 15 yayın.
- Yine He’nin editörlüğündeki Zeitschrift für Naturforschung‘da 14 yayın.
- World Applied Sciences Journal dergisinde 76 yayın. Editörünü söylememe lüzum var mı?
31 Ocak 2012
Y. Doç. Dr. Kaan Öztürk - Akademik yayın dalavereleri: Her yerde
23 Ocak 2012
Y. Doç. Dr. Kaan Öztürk - Akademik yayın dalavereleri: Sayılar nasıl şişirilir?
Ji-Huan He‘den El Naschie’yi anlatırken bahsetmiştim: Chaos, Solitons &Fractals dergisinin bölge editörü idi. El Naschie ile birbirlerine karşılıklı paslaşmalar yaparak atıf sayılarını astronomik hale getirmişlerdi. CSF‘in foyası meydana çıkınca bütün editör heyeti ile beraber He de uzaklaştırıldı, ama bir yığın başka dergide editörlüğe devam etti. El Naschie Watch sitesi He’nin editörlük yaptığı tam 66 dergi listeliyor.
12 Ocak 2012
Y. Doç. Dr. Kaan Öztürk - Akademik yayın dalavereleri:
El Naschie vakası
Ucunda kazanç olan her türlü iş eninde sonunda manipülasyon ve dalavereye maruz kalıyor. Bilim kariyeri de bu genel kurala tâbi. Güncel olaylar çerçevesinde, bilimsel yayın dalaverecilerinin meşhurlarından El Naschie’yi hatırlamakta fayda var.
Bu makale etkileyici moda terimlerle cilalanmış disiplinsiz nümerolojiden ibaret. Von Neumann’ın sürekli geometrileri ve Alain Connes’in çalışmalarına atıfla başlıyor ama bu fikirleri hiç kullanmıyor. “E-sonsuzluk” terimi belli ki Naschie’nin “teorisi”nin adı, ama bu teorinin ne olduğunu anlatmıyor. Kısacası makalenin başlığının ve özetinin, muhteva ile ilgisi çok az.
…
Özetle: Bu makale Bogdanoff kardeşlerin yazdıkları kadar bile incelikli değil. El Naschie’nin okuduğum diğer makaleleri de benzer kalitede.Her gün bu tür çöpler içeren emailler alıyorum, hepsini cevap vermeden siliyorum. Ancak El Naschie’nin bu makaleleri yüzeysel de olsa itibara sahip, editörlüğünü yaptığı bir dergide yayınlatması bu vakayı farklı kılıyor.
Meraklısı için
- El-Naschie Watch: El Naschie ve “biraderleri”nin etkinliklerini takip eden, onlar hakkında yazılanları arşivleyen bir kaynak. Bu yazıdaki bilgilerin önemli kısmını buradan edindim.
- L’affaire El Naschie (Secret Blogging Seminar). El Naschie olayı bağlamında bilimsel yayıncılık kurumlarının eleştirisi (başlığa aldanmayın, Fransızca değil, İngilizce).
- El Naschie v MacMillan – science on trial? El Naschie’nin Nature’a açtığı dava hakkında.
- Nature on El Naschie (The Quantum Pontiff).
- Mohamed El Naschie (The Rational Wiki). Skandalın güzel bir özeti
- Elsevier Math Editor Controversy (The Scholarly Kitchen).
- Integrity Under Attack: The State of Scholarly Publishing (Douglas N. Arnold). Eski SIAM başkanının El Naschie ve Ji-Huan He değerlendirmesi.
- Nefarious Numbers (Douglas N. Arnold). Yayın ve atıf şişirmelerinin daha etraflı bir tahlili.
9 Ocak 2012
Y. Doç. Dr. Kaan Öztürk - Bilimsel yayın rekoru (?)
2011′in son gününde Ekşi Sözlük’e bir haber eklendi:
“5 yılda 270 makale yazan akademisyen“.
Olağanüstü çalışkanlık ?
3 Ocak 2012
5 yılda 270 makale yazan akademisyen! (soL Haber)
Türkiye'deki akademik camianın "intihal" suçlaması nedeniyle daha önce de sarsıldığı biliniyor. 2007 yılında Nature dergisinde yayımlanan bir makale, aralarında 18 Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı İhsan Yılmaz'ın, iki ODTÜ Fizik Bölümü doktora öğrencisinin de bulunduğu 14 kişinin 65 makalesi, intihal gerekçesiyle fizikteki en büyük makale sunucusu olan arxiv.org'dan silinmişti. Bu vakanın önde gelen ismi, ODTÜ Fizik Bölümü'nden Mustafa Saltı 22 ayda 40 tane makale yazdığını iddia etmişti.
Ekşisözlük'teki intihal iddiasının ardından Yıldırım'ın kişisel Facebook sayfası olduğu iddia edilen bir hesaptan açıklama geldi. Yıldırım, ne kadar zorluklar içerisinde büyüdüğünü, kayıt yaptırdığı lisenin kayıt parasını ayakkabı boyacılığı yaparak ödediğini anlatırken, "şerefli bir vatan evladı" olduğunu söylemeyi de unutmuyor. Yıldırım, "nonlinear science" isimli ekibi 15 ülkeden 50 kişiyle kurduklarını da itiraf ediyor. ABD'ye misafir olarak gittiği zaman, bir hocanın kendisini odasından kovduğunu, hocanın "Ermeni" olduğunu vurgulayarak söylüyor.
Olayın duyulmasının ardından ise, Ahmet Yıldırım'ın intihar ettiği iddiası yayılmaya başladı. Yıldırım, Facebook hesabından şu iletiyi paylaştı:
"CANIM KARIMA, ELVEDA.
COK DENEDIM OLMADI,SEN HEP DERDIN YA ALLAH SAGLIK VERSIN, BANA SAGLIK YETMEDI BIRTANEM.BEN MENENJIT OLDUM 1 YASINDA AMA HALA KENDIME GELEMEDIM,HALA DELIYIM O GUN BUGUNDUR.
SEN VE BEBISIM MIRZAYI UYANDIRMA KIYAMADIM,MEMLEKETTE HERYER AYDINLIKTIR SIMDI,BURADA ZIFIRI KARANLIK.
SABAH NAMAZINA KADAR BEKLEYEMEDIM,OLUR DA MIRZA UYANIR BENI GORUR VAZGECERIM DIYE.OYSA NE GUZEL ALISMISTIM BURADA SABAH NAMAZLARINA.HEM SOSYALIST HEM DINCIYIM HEM DE KURT.AL BIRINI VUR OTEKINE.
BEBEGIME IYI BAK.1.5 YASINA GELDI AMA HALA SIVI YIYEBILIYOR.
NEDIR BUNDAN CEKECEGIN BAKALIM.
BABASINDAN MATEMATIK DERSLERI ALMA FIRSATINI KACIRDI VELET.
BENDEN SONRA INSALLAH KATI BIRSEYLER YER.
GUZEL ASKIM SENI IDARE ETCEK KADAR PARA VAR BANKADA.
BANKA VE DIGER BILGILER BILGISAYAR MASASINDA.
SU LANET TELEFON NUMARASINI BIR TURLU EZBERLEYEMEDIM.
+1 813 418 93 25
SEN DE BENDEN FARKLI DEGILSIN.SANA ULASMAK ISTEYEN YAKINLARIMIZ ICIN FACEDE ILAN EDIYOM.DUN SALAK GIBI SATICIYA DA YANLIS NUMARA VERDIM.GITMEDEN SANA O KUPELERI ALDIM YA, BANA SEVINDIGINI SOYLEDIN YETER.
KENDINE VE YAVRUMA IYI BAK NILUFER.
SENI SEVIYORUM.OLUMUMDEN KIMSE SORUMLU DEGILDIR.BENIM DE VATAN ICIN ODEYECEGIM BEDEL BUYMUS.
HERSEY GIBI OLUMDE YENI BIR BASLANGICTIR, BEN KAVGADAN KORKMADIM AMA 2 YILDIR CEKTILERIM ARTIK DAYANILMAZDI,GUCUM KALMADI YARABBIM, SEN BENIM GUNAHLARIMI AFFET..."
Zaman gazetesine 5 Aralık 2010 tarihinde röportaj veren Ahmet Yıldırım, Zaman tarafından şöyle tanıtılmıştı:
"Yıldırım, uluslararası dergilerde yayımlanmış 200 makaleye sahip, sempozyumlarda 130'a yakın bildiri sundu. Yayınları binden fazla atıf aldı, dergilerin yayımlayacağı 150'ye yakın esere hakemlik yaptı. Halen sekiz uluslararası dergide editörlük görevi yürütüyor, 10 ülkeden 40 araştırmacıyla çalışıyor. EÜ'de 2010 yılında binden fazla akademisyenin hazırladığı yayınların yüzde 17'si Yıldırım'a ait. Kendi fakültesindeki yayınların da yüzde 40'ında imzası var. Bu kadar başarı, yine de Yrd. Doç. Dr. Yıldırım'ın Türkiye'de doçent olmasına yetmiyor. 2009 Nisan ayındaki doçentlik başvurusu, Üniversiteler Arası Kurul'un oluşturduğu beş kişilik jüri tarafından oyçokluğuyla reddedildi."
"...Size önceden sorunumdan bahsetmiştim biraz.
Buradakiler beni yıldırmak için soruşturma açtırmışlardı.
Bu aralar da benim soruşturma jürimde olanlar. Kahve sohbetlerinde ve çay odalarında beni AK Partili diye yerden yere vuruyorlar
Bu adamlardan nasıl bir düzgün karar çıkar şüpheliyim.
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül bana daha önce birkaç kez mektup yollamıştı. Bunlar da; 'vay efendim bu adamlar nasıl böyle mektuplaşıyorlar diye iyice hazımsız davranıyorlar.
Beni çalıştığım bölümde yalnızlaştırıp benim buradan kopmam için sürekli uğraşıyorlar. Ağustos ayında 1 yıllığına ABD'den araştırma burs kazandım ve oraya gideceğim.
Benim danışmanımı bile ikna etmişler, o da bana; 'git ve bir daha buraya gelme' diyor. 'Aksi halde hem doçent olmamı hem de bölümde kalmamı engelleyecekler' diyor.
Kısacası ben bölümde yapayalnız kaldım. Ben de bu sorunları halletmek için YÖK Denetleme Kurulu Başkanımızdan randevu aldım.
31 Ocak saat 11.00de görüşmem var. Bu soruşturma yüzünden kafam biraz bölünmüş vaziyette.
Ben 10 ülkeden 40 adamla beraber çalışıyorum, o ekibi yönetiyorum ve kafam dağınık olunca çalışmalarım da oldukça aksıyor.
Ege Üniversitesinde, uzmanı olduğum alanda en çok bilimsel makalesi olan 2 kişiden birisiyim. Türkiye'de alanımda, uluslar arası hakemli dergilerde de en çok bilimsel sahibi olan ilk kişiyim.
Ama bu sahipsizlik ve yalnızlık duygusu beni derinden yaralıyor. Ben bilim yapamazsam ölürüm, gecelere kadar çalışıp bilim yaparken de, önümü tıkayan bu çeteleşmiş yapı ile uğraşamıyorum. Bu işi çözecek olan Rektörlük de, bana zaman zaman destek verdiklerini söylüyorlar ama Rektör Bey, beni bir kez bile çağırıp, bu konu ile ilgili benimle konuşmadı ki ben defaatle kendisinden randevu talebinde de bulundum."
!
Türkiye yırtıcı, şaibeli, sahte ve fake dergilerde en çok yayın yapan 3. ülke
Predatory journals: Who publishes in them and why? - Selçuk Beşir Demir Dünyanın en prestijli dergilerinden biri olan Elsevier tarafınd...

* Rastgele Yazılar
Şükrü Bülent Türtat - Milliyet Blogger "intihal"e teşebbüs eder mi? (Milliyet)
‘İntihal’ sözcüğü ile ilk kez ‘70’li yılların ikinci yarısında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) kazandığım ‘bursla’ Amerika Birleşik Devletleri’nde(ABD) ‘Top ten’ sıralamasına giren Michigan State University’de(MSU) ‘Master’ eğitimi yaparken tanıştım. ABD’nde eğitim yapan ‘yabancı’ öğrencilerin ‘... DEVAMI>>
Prof.Dr.Haluk Geray - Bilimsel makalenin ekonomisi (BirGün)
Bugüne dek bilimsel makaleler, sadece biliminsanlarının kendisi arasındaki iletişime özgü bir süreç olarak algılanıyordu. Son yıllardaki gelişmeler ve araştırmalar konuya böyle bakılmaması gerektiğini ortaya koydu.Bilimsel makaleler, biliminsanlarının araştırmalarını yayınlayarak akademik yükselme ö... DEVAMI>>
Avrupa'da 'intihal salgını' düşündürüyor (BBC TÜRKÇE)
Çok sayıda Avrupalı siyasetçinin yüksek öğrenim çalışmalarında intihal yaptığının ortaya çıkması, bilimde usulsüzlük tartışmalarının artmasına yol açtı.Prof. Debora Weber-WulffMedya ve Bilişim Bölümü, Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, BerlinAvrupa'nın üzerinde intihal ve bilimsel sahtecilik bulutlar... DEVAMI>>
Işıl Öz - 'Türkiye'nin ihtiyacı olan büyük bir akademik devrim' (T24)
Akademisyenler TÜBİTAK'ın çalışmalarını ve Türkiye'deki akademik yapıyı değerlendirdiTürkiye’deki beyin göçünü tersine çevirmek adına TÜBİTAK’ın düzenlediği, “Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı” sonrası Türkiye’deki bilimsel altyapının eksikliği yine gündeme geldi. Türkiye’yi geliştirmek ... DEVAMI>>
Y. Doç. Dr. Kaan Öztürk - ŞİŞME DERGİLER ve YAYIN ETİĞİ İHLALLERİ (Matematik Dünyası )
Matematik Dünyası, 2012-II, s. 69-75MD okurlarına söylemeye lüzum yok ama, araştırma yapmak zor iştir. Önce yeterince ilginç bir çalışma konusu bulmanız, sonra o konuda yazılmış olan literatüre hâkim olmanız, ondan sonra hem orijinal hem de dişe dokunur bir katkı yapmaya çalışmanız lâzım. Bu iş hem ... DEVAMI>>
Prof. Dr. Levent Sevgi * - Üniversitelerde kopya olayları ve disiplin yönetmeliği - III (Cumhuriyet BT)
Hukuk hukukçulara bırakılamayacak kadar önemli… Bu yazı tüm hukuk fakültelerine, barolara ve diline/mantığına güvenen bütün akademisyenlere açık çağrıdır. Bunca hukuksuzluğun yaşandığı, tutukluluk sürelerinden, usul/esas konularına, özel yetkili mahkemelerden Anayasa Mahkemesi kararlarına kadar ... DEVAMI>>
UKÜ'DE DİPLOMA TOPLAMA PANİĞİ! (Kıbrıs SON DAKİKA)
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi haftaya şok bir kararla başladı.Bünyesinde bulununa tüm akademik kadronun diplomalarını ve doktora bitirme tezlerini isteyen Rektörlük başka sahte diplomalılarında olabileceğinden şüphe ediyor! UKÜ kendi içinde sessizce bu konuyu araştırırken herhangi ... DEVAMI>>
''İntihal avcısı'', Bakan Schavan'ın peşini bırakmıyor (e-Haber Ajansı)
İnternet platformu ''VroniPlag''ın kurucusu Martin Heidingsfelder, doktora tezinde intihal yaptığı öne sürülen Almanya Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan'ın peşini bırakmıyor. FRANKFURT(CİHAN) - İnternet platformu ''VroniPlag''ın kurucusu Martin Heidingsfelder, doktora tezinde intihal yaptığı öne... DEVAMI>>
Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu - Bilim - Araştırma (Anayurt Gazetesi)
Biz birbirimizi aldatmayı severiz. Aldatırken de aldanırken de işi ciddiye alırız ve inanır görünürüz. Bu anlayış ne kadar sürer bilemiyoruz. Artık bu iş böyle olmuyor. Küresel dünyada herkes birbirini tanıyor. Alemin içine çıktığımıza göre, aldanmayı ve aldatmayı artık bırakalım.“Kuyunun içinden k... DEVAMI>>
Hakan Çırak - ÇALMA NE OLUR? ÇALIŞIRSAN BELKİ OLUR (AntalyanınHaberi)
Bu haftaki konumuz, Emek ve fikir hırsızlığı. Ha! Birisinin cebinden parasını çalmışsınız Ha! bir insanının fikri eserini isim ve kaynak göstermeden kendi fikri ürününüz gibi kullanmışsın.Gerçi son yıllarda getirilen düzenlemelerle fikir hırsızlığına ağır tazminat cezaları getirildi. Bir kişi veya... DEVAMI>>
İntihal iddiaları doğru çıkarsa bakanlıktan olacak (Anayurt Gazetesi)
BÜKREŞ - Romanya Başbakanı Victor Ponta, Eğitim Bakanı Ioan Mang ile ilgili intihal iddialarının doğru çıkması halinde Bakan Mang’ı görevden alacağını ifade ederek, “Umuyorum, bu teyid edilmez” dedi.. DEVAMI>>
Kopyacı politikacılar çoğalıyor (YeniHayat)
Federal Bilim Ve Eğitim Bakanı Annette Schavan (CDU) da, kopya çekerek akademik kariyer yapan Alman politikacılar arasına katıldı. Bir internet sitesinde yer alan habere göre 32 yıl önce Heinrich-Heine Üniversitesi’nde doktora tezini hazırlayan Schavan, yeterli derecede kaynak göstermedi ve bazı böl... DEVAMI>>
Almanya İntihalle Çalkalanıyor (CHA)
Almanya'da siyasiler hakkındaki ardı kesilmeyen intihal suçlamalarına bir yenisi daha eklendi.Bir internet blog sitesinde Federal Eğitim Bakanı Annete Schavan'ın 1980 yılında Düsseldorf Üniversitesi'nde yazdığı doktoranın büyük bir kısmının başka kişilerin fikirleri olduğu ve bakanın yeterince kayna... DEVAMI>>
.