Yazılı ve görsel Basında da yer aldığı üzere; başta Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) olmak üzere, Diyarbakır Dicle, İçel Mersin ve Çanakkale 18 Mart üniversiteleri adresli bir seri intihal skandalı ortaya çıkmıştır.Bu skandalda,Türk akademisyenlerinin imzalarını taşıyan 67 makalenin çalıntı olarak dünya bilim camiasına sunulduğu ve yayınlanan eserlerden de yazarlar tarafından yüklü miktarlarda yayın teşvik ödülleri alındığı ortaya çıkmıştır.
Türk Bilim ve Araştırma Vakfı (TÜBAV) olarak, bu tür etik olmayan ve meslek ahlakı ile bağdaşmayan ve tüm Türk bilim camiasını töhmet altında bırakan bu tür davranışların ülke bilimine katkı sağlamadığı hatta zarar verdiği de ortadadır. Gerek ülke biliminin gelişmesine ve gerekse de yükseköğretim sistemimize karşı son derece olumsuz bir davranış olarak gördüğümüz söz konusu intihalleri yapanları kınıyoruz. Bu tür intihallerin yalnızca adı geçen üniversitelerimiz ve bilim adamlarımız için değil, ülkemizin tüm üniversite ve bilimsel merkezleri için olumsuz etkiler ortaya koyduğu açıktır. Zira ülkemiz bilimini, uluslararası camiada rencide eden böyle bir eser hırsızlığının faturası geçmişte olduğu gibi tüm akademik camiamıza kesilmektedir.
Bu çerçevede başta Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) olmak üzere yetkili kurumlarımızın ve üniversitelerimizin, bu gibi bilim etiğine aykırı davranışların önüne geçecek bir mekanizma oluşturması elzem görülmektedir. Bu çerçevede, gerekli önlemlerle beraber tüm bilim adamlarımıza, öğrencilerimize ve genç akademisyenlerimize, bilimsel eser hırsızlığının etik olarak sakıncalıklarıyla ilgili eğitim verilmesi gerekmektedir. Gerekirse; çalma, sahtecilik ve tüm intihal tipleri için kanuni yaptırımların arttırılması da bir diğer üzerinde durulması gerekli olan noktadır.
İlgililerin bu olayın kısa sürede aydınlanması konusunda gerekli adımları süratle atıp sonuçlarını da kamuoyuyla kısa sürede paylaşmalarını bekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederiz.